Splnený sen? Chystajú sa expedície k potopenému Titanicu. Prv, než zmizne

Sen mnohých turistov sa o rok môže stať skutočnosťou. K vraku najslávnejšieho parníka všetkých čias sa začnú organizovať potápačské výpravy.

30.06.2018 07:00
debata

Titanic volali loďou snov. A on ňou bol. Skutočne bol… Takto spomínala na svoju osudnú plavbu filmová Rose, ktorá pred tým, ako parník narazil na obrovský ľadovec, stihla prežiť na palube nezabudnuteľný románik s Jackom.

„Nepotopiteľné plavidlo“, ktoré opustilo 10. apríla 1912 prístav Southampton, viezlo na palube 2 224 ľudí, ktorí sa už tešili na vylodenie v New Yorku. Do cesty sa mu však o štyri dni kruto postavila hora ľadu a (ne)odvrátiteľná tragédia pripravila o život dve tretiny pasažierov.

Smutný príbeh lode sa dočkal mnohých filmových spracovaní, prvý raz sa katastrofa ocitla na plátne hneď po niekoľkých mesiacoch, v jednej z hlavných úloh sa dokonca objavila herečka, ktorá katastrofu Titanicu prežila.

Dodnes mnohé tajomstvá legendárneho parníka ostali neodhalené a lákajú dobrodruhov aj romantikov. Po viac ako 100 rokoch, čo Titanic odpočíva na dne Atlantického oceána, sa hneď dve cestovné kancelárie rozhodli od roku 2019 ponúkať klientom nezabudnuteľné cesty k vraku.

Prieskumníci sa zúčastnia na 11-dňových výskumných misiách, budú pomáhať vedcom pracovať so sonarom, navigovať a zaznamenávať údaje. Napriek závratnej cenovke tohto výletu – 105 129 dolárov (90 000 eur) – je prvý turnus jednej cestovky už teraz vypredaný.

Druhá kancelária ponúka nevšedný ponor o niečo lacnejšie, za 59 680 dolárov (50 000 eur). Tento výlet bude trvať 13 dní a skončí sa 6-dňovým potápaním k Titanicu v ponorke.

Ponory pre verejnosť sa však nebudú konať dlho. Oceánografi už pred časom varovali, že kovový trup spiacej lode v hlbinách rozožierajú mikróby a v priebehu menej než 20 rokov môže úplne zmiznúť. Šancu zavetrili Číňania, ktorí sa dali do práce na vernej replike Titanicu.

Zdroj: Wikipedia.org; Travelandleisu­re.com; Cnn.com; Matadornetwor­k.com; Thecut.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Titanic