Boli úchvatné, ostali z nich smetiská: 6 pláží, ktoré ľudia totálne zničili

Na svete je nepreberné množstvo úžasných pláží, ktoré ponúkajú magické zákutia, jemný piesok a osviežujúcu vodu. Niektoré však na svoju slávu doplatili – začali priťahovať tak veľa turistov, až z ich nakoniec ostal len tieň niekdajšej nádhery.

09.07.2018 07:00
pláž, leto, more, oceán, dovolenka, ostrov,... Foto:
Niektoré pláže na svoju slávu doplatili (ilustračné foto).
debata

Masový turizmus, ktorý nie je citlivý na prostredie, zanecháva za sebou spúšť v podobe znečistenia či poškodenia ekosystému. Tu je niekoľko príkladov toho, čo „dokážu“ ľudia.

Záliv Maya, ostrov Ko Phi Phi, Thajsko

Videli ste ikonický film Pláž z roku 1998 s Leonardom DiCapriom v hlavnej úlohe? Film sa natáčal práve na týchto miestach a odvtedy je zátoka Maya vyhľadávanou desináciou. Podľa odhadov ju denne navštívi až 5000 turistov, čo má, samozrejme, svoje neblahé dôsledky. Neustály nápor návštevníkov a príliv lodí poškodzije očarujúce koralové útesy a celý ekosystém zálivu. Thajské úrady preto nedávno uzatvorili celú oblasť s platnosťou do 30. septembra. Dúfajú, že pauza plážam prospeje a pomôže im zregenerovať sa.

Príspevok, ktorý zdieľa Quiero Tailandia | THAILAND (@quierotailandia),

Pláž Kamilo, Havaj, Spojené štáty americké

Pláž Kamilo, ktorá sa nachádza vo vidieckej oblasti havajského Veľkého ostrova, je tiež známa ako „plastová pláž“ a je jedným z najšpinavších miest na planéte. Každoročne sa sem vyplavia tony odpadkov, niektoré sem doplávajú až z ďalekého Japonska či Ruska.

Príspevok, ktorý zdieľa CLEAN Reward$ (@clean_rewards),

Pláže na ostrove Boracay, Filipíny

Po tom, ako filipínsky prezident Rodrigo Duterte označil pláže a vody na Boracayi za „žumpu“, úrady oznámili, že zatvoria celý ostrov na nasledujúcich šesť mesiacov. Vylúčenie turistov je súčasťou snahy o odstránenie vážnych škôd na životnom prostredí, ktoré ostrovné pláže utrpeli vďaka masívnemu cestovného ruchu – vlani počas 10-mesačného obdobia na Boracay pricestovalo 1,7 milióna návštevníkov. Úrady tiež zistili, že väčšina nehnuteľností na ostrove – rezidenčných aj obchodných – nemá vyriešené vypúšťanie splaškov, a tak sa predpokladá, že kanalizáciu odvádzajú priamo do mora…

Príspevok, ktorý zdieľa (@earlzy4),

Pláže ostrovov Galapágy, Ekvádor

Ľudia z celého sveta prichádzajú na ostrovy, kde vznikla teória evolúcie, aby na vlastné oči mohli pozorovať exotické druhy, ktoré sa nenachádzajú nikde inde. Príliv cestovného ruchu do kedysi vzdialeného súostrovia však tieto zvieratá a rastliny výrazne poškodzuje.

Príspevok, ktorý zdieľa Экскурсии в Доминикане (@slava_dominikana),

Pláž Kuta, Bali, Indonézia

Bali je synonymom raja na zemi. Alebo nie? Táto pláž pripomína skôr smetisko, kam len oko dovidí, samé odpadky, najmä počas obdobia dažďov. Indonézia je po Číne druhým najväčším znečisťovateľom morí na svete. Ku globálnemu znečisteniu morí „prispieva“ desiatimi percentami.

Príspevok, ktorý zdieľa asep (@abah_yadi),

Pláže na ostrove Cozumel, Mexiko

Jedna z najpopulárnejších destinácií výletných lodí, ostrov Cozumel, má dnes už ďaleko od panenského raja, ktorým kedysi býval. Pobrežné vody ostrova sa kvôli neustálemu prílivu veľkých plavidiel prehrievajú, čím sa poškodzujú koralové útesy.

Príspevok, ktorý zdieľa Diving Guru ® (@diving_guru),

Zdroj: Usa-newnews.com; Snewsi.com; Telegraph.co.uk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #znečistenie #pláže