Na Jadrane znova pomáhajú slovenskí policajti

Keďže Chorvátsko patrí k najobľúbenejším letným destináciám slovenských turistov, prispôsobuje sa tomu i tunajšia polícia. Už roky tam vysiela svojich zástupcov a výnimkou nie je ani tohtoročná sezóna.

17.07.2018 11:00
Policajti Foto:
Osem slovenských policajtov, ktorí toto leto slúžia v rekreačných oblastiach na chorvátskom pobreží.
debata (2)

Od júla až do 3. septembra sa o bezpečnosť dovolenkárov postará osem slovenských policajtov (štyri dvojčlenné hliadky).

Ako informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová, pôsobiť budú vo vybraných rekreačných oblastiach na pobreží. Ich cieľom je zabezpečiť vyšší pocit bezpečnosti slovenských dovolenkárov v Chorvátsku a poskytnúť im pomoc alebo asistenciu počas pobytu a tranzitu cez tamojšie územie.

V spolupráci s chorvátskou políciou budú tiež dohliadať na slovenských občanov, aby tak predchádzali prípadným incidentom.

„Policajti budú vykonávať službu v slovenských policajných uniformách, vždy spoločne s chorvátskymi kolegami. Na území Chorvátska sú vybavení služobnými cestnými vozidlami s označením Polícia, keďže v predchádzajúcom roku sa to stretlo s veľmi pozitívnym ohlasom. Budú mobilnejší, a tak budú môcť vykonávať činnosť prakticky po celom pobreží Jadranského mora. Na území Chorvátska však nemajú policajné právomoci,“ upozornila Baloghová.

Slovenskí strážcovia zákona sú súčasťou projektu Bezpečná turistická sezóna, s ktorým chorvátska polícia začala ešte v roku 2006 a Slovensko sa k nemu pripojilo o dva roky neskôr.

Úlohou je pomoc zahraničným turistom, prevencia pred páchaním priestupkov a trestných činov, bezpečnosť cestnej premávky, dohľad nad štátnou hranicou a bezpečnosť na mori.

Za ten čas v Chorvátsku slúžilo už 76 slovenských policajtov. V tomto roku tu pôsobia „ruky zákona“ až z 18 štátov.

Ako pripomenula policajná hovorkyňa, vlani na chorvátskych cestách zahynulo 28 cudzincov, z ktorých boli dvaja Slováci. Z trestnej činnosti tam obvinili vyše 1 200 ľudí zo zahraničia – medzi nimi desať občanov SR. Poškodených bolo 3 532 cudzincov, z ktorých bolo 112 Slovákov.

Počas leta boli zahraniční turisti najčastejšie obeťami majetkových trestných činov, ale aj páchateľmi drogovej a inej trestnej činnosti.

Kde budú slúžiť slovenskí policajti v Chorvátsku

  • Splitsko-dalmatínske policajné riaditeľstvo, policajná stanica Trogir, Ul. Put Muline 1 – pre mestá Trogir, Split, Podgora, Tučepi, Brela, Makarska – v prípade núdze budú k dispozícii na telefónnom čísle +385/99 7201 001
  • Primorsko-goranské policajné riaditeľstvo, policajná stanica Crikvenica, Ul. Kralja Tomislava 85 a – pre mestá Crikvenica, Novi Vinodolski, Opatija, Cres, Krk, Mali Lošinj, Rab, Baška, Malinska, Mošćenička Draga – v prípade núdze na telefónnom čísle +385/99 7201 002

Zdroj: Prezídium PZ SR. Pozn.: Podľa vývoja situácie môžu slovenských policajtov vyslať aj do iných oblastí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Chorvátsko