Drak z Hry o tróny, legomuž, olympijská platforma: 9 bizarností, ktoré vyplavilo more

Oceány už dávno nie sú priezračným domovom rýb a krabov, nanajvýš s pergamenmi vo fľašiach sem-tam sa hojdajúcimi vo vlnách. Vedcov už bolia ukazováky, ktorými hrozia ľudstvu, aby prestalo znečisťovať životné prostredie, lebo to dopadne zle. Niekedy sú však predmety, ktoré sa ocitnú vyvrhnuté morom na pláži, také podivné, až je to zábavné.

30.07.2018 07:00
debata

Dračia lebka

Briti, ktorí zavítali v júli 2013 na pláž Charmouth, prezývanú Jurské pobrežie kvôli častým nálezom fosílií, ostali ako obarení. Pred nimi sa týčila 12 metrov veľká lebka fantazijného draka. Ako sa neskôr ukázalo, šlo o vydarený marketing seriálu Hra o tróny. Na realizácii lebky pracovali traja umelci viac ako dva mesiace.

Obrí Lego muž

Keď v roku 2012 na japonskom pobreží otvárali ráno čašníci plážový bar, všimli si vo vlnách plávať čosi veľké a farebné. Na breh vytiahli vyše dvojmetrového panáka z Lega, ktorý sa okamžite stal miestnou atrakciou. Otázkou však ostalo, odkiaľ sa pandrlák vzal, keďže sa k nemu ani po medializácii nik neprilásil.

Olympijská štartovacia plošina

Dva dni pred plaveckými pretekmi počas letnej olympiády v Riu v roku 2016 vyplavilo more na pláž Copacabana uvoľnenú oficiálnu štartovaciu platformu. Tréningy museli zrušiť a situáciu rýchlo vyriešiť.

180 miliónov rokov stará fosília

Zberateľovi fosílií Tonymu Gillovi sa pošťastilo na anglickom pobreží objaviť ostatky prehistorického rybieho jaštera ichthyosaura. Milióny rokov stará fosília bola dlhá 12 metrov, pričom len lebka merala 2 metre.

Cigarety za milióny

V roku 2014 sa náklad dánskej obchodnej lode, ktorú zasiahol pri pobreží severného Francúzska hurikán, dostal do vody. V oceáne skončilo viac ako 500 kontajnerov Marlboriek v hodnote 3,5 milióna eur. V ten istý deň sa cigarety vynorili na brehu Spojeného kráľovstva. Škatule spálili a využili ich na výrobu elektriny.

Bojové lietadlo

Lietadlo z 2. svetovej vojny sa objavilo na waleskej pláži v roku 2007, teda vyše 60 rokov po tom, ako v roku 1942 havarovalo pri tomto pobreží. Jeho príbeh je známy – motory mu zlyhali počas cvičenia a zrútilo sa do vody. Pilot, našťastie, vyviazol živý a bez zranení, no jeho stroj sa nevynoril.

Delové gule

Človek by povedal, že kanónové gule more tak jednoducho nevynesie, no voda si s nimi poradila. V roku 2016 vyniesli vlny na breh v Južnej Karolíne 17 gúľ z obdobia občianskej vojny. Z bezpečnostných dôvodov ich zneškodnili, no dve vystavujú v miestnej vojenskej základni.

Vráskavec dlhoplutvý

Keporkak sa neobjaví na brehu len tak, bežne. V roku 2016 sa úrady v Kalifornii museli popasovať s otázkou, čo s obrovským mŕtvym tvorom. Aby nemuseli na dlhú dobu uzavrieť pláž, rozhodli sa ho buldozérom vrátiť späť do mora, aby sa mohol rozložiť. Ako a prečo veľryba zomrela, sa nezistilo.

10 000 pneumatík

Tisíce gumenných kolies vyvrhlo more na pláže v Južnej Karolíne po hurikáne v roku 2010. Pneumatiky boli súčasťou dlhoročného projektu, ktorý kolesá využíval na vytvorenie umelého útesu na ochranu pobrežia.

Zdroj: Rd.com; Telegraph.co.uk; Listverse.com; Dailymail.co.uk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #more