11 ostrovov, ktoré za pár rokov už nebudú existovať. Zhltne ich oceán

Po celom svete je mnoho ostrovov, ktoré sa pomaly, ale isto ponárajú do hlbokých modrých vôd.

23.08.2018 07:00
dovolenka, cestovanie, more, turisti,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Nepotrvá dlho a mnohé sa úplne ponoria pod rastúcu hladinu a budeme musieť prepisovať mapy, ako ich poznáme dnes, píše Readersdigest.ca.

Šalamúnove ostrovy

Skupina takmer 1000 ostrovov a atolov v južnom Tichom oceáne sa pomaly ponára do vody. Úroveň mora rastie od roku 1993 približne o 8 milimetrov každých 365 dní. Nárast je mimoriadne badateľný – mesto Choiseul sa teraz nachádza už len 2 metre nad hladinou mora a momentálne si obyvatelia stavajú nové domovy, kam sa presťahujú. Podľa dokumentu z roku 2016, ktorý zverejnil časopis Environmental Research Letters, doposiaľ už z povrchu zmizlo päť útesov a niekoľko dedín z 30. rokoch minulého storočia zničila postupujúca voda, ktorá zaplavila brehy.

Maledivy

Populárne a krásne súostrovie v Indickom oceáne, na ktorom sa nachádza množstvo mimoriadne obľúbených letovísk aj niekoľko atrakcií v podobe podvodných hotelov, sa stráca v slanej vode. Desivé predpovede odborníkov varujú, že pri súčasnom tempe nárastu hladiny mora by celá krajina mohla byť pod vodou už do roku 2100.

Palau

Dokument, ktorý zverejnili odborníci, hovorí, že hladina mora sa od roku 1993 zvyšuje v Palau, v južnom Tichom oceáne, približne o 9 milimetrov ročne. To je približne trojnásobok celosvetového priemeru. Očakáva sa, že do roku 2090 sa hladina zvýši pri aktuálnom tempe o 60 centimetrov, no domáci už dnes badajú počas prílivu veľké zmeny a mnohí zvažujú definitívny odchod.

Mikronézia

Táto krajina v Tichom oceáne, 4000 kilometrov juhozápadne od Havaja, pozostáva zo 607 ostrovov plných hôr, lagún a pláží. Niekoľké z ostrovov však nedávno úplne zmizli alebo sa vrazne zmenšili.

Fidži

Tichomorské ostrovy sú takisto položené nízko, a preto sú citlivé na zmeny vo výške hladiny oceánov. Rámcový dohovor Obec Vunidogoloa bola prvá, ktorá sa začala premiestňovať do vyšších polôh kvôli rýchlemu nárastu hladiny morí. V priebehu niekoľkých posledných desaťročí však viaceré dediny uviedli stratu 15 až 20 metrov pobrežia. Očakáva sa, že do roku 2050 sa hladina mora zvýši o 43 centimetrov.

Tuvalu

Premiér Tuvalu, vzdialeného štátu v južnom Pacifiku, vyhlásil, že „nárast hladiny morí a závažnejšie klimatické udalosti sa stávajú rastúcou hrozbou pre celú tamojšiu populáciu.“ Miestna vláda hovorí, že je to jedno z najzraniteľnej­ších miest na Zemi čo sa týka vplyvu rastúcej hladiny morí. Nárast by mohol znamenať katastrofu pre 10 000 obyvateľov.

Seychely

Seychely na východnom pobreží Afriky zažívajú nevídaný nárast hladiny mora. Keďže asi 85 % osídlenia krajiny sa rozprestiera práve na pobreží, zvyšovanie vody bude mať katastrofálne následky. Už len metrový nárast spôsobí ponorenie mnohých z nízko položených ostrovov a obývaných pobrežných oblastí, čo by predstavovalo 70-percentnú stratu objemu územia.

Kiribati

Problémy s nárastom hladiny mora sú na tomto ostrove v strednom Pacifiku také vážne, až vznikol plán presunúť všetkých, ktorí tu žijú úplne mimo.

Cookove ostrovy

Cookove ostrovy neďaleko Nového Zélandu sú ďalším súborom postihnutých rastúcou hladinou mora. S predpokladaným nárastom hladiny oceánu až o 55 centimetrov do roku 2090 sa očakáva, že vody poškodia cesty, mosty, prístavy aj pristávacie dráhy, čo negatívne ovplyvní obyvateľov aj cestovný ruch.

Francúzska Polynézia

Tropické súostrovie sa hrdí takými populárnymi destináciami ako Bora Bora a Tahiti, ale za 100 rokov už vôbec nemusia existovať. Odborná správa predpokladá, že 30 percent z týchto ostrovov bude do konca storočia pod vodou. Tamojšia vláda uvažuje o možnosti vybudovania „plávajúcich ostrovov“, na ktoré by sa obyvatelia mohli presťahovať.

Maršalove ostrovy

Ostrovy na polceste medzi Havajom a Austráliou známe svojimi priateľskými obyvateľmi a úžasnými koralovými útesmi sú zasiahnuté rastom hladiny vody 7 milimetrov ročne. Odhaduje sa, že do roku 2030 narastie o 20 centimetrov, čo spôsobí zaplavenie pobrežia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #otepľovanie #ostrovy