Experti 3 roky analyzovali pláže, konečne je tu výsledok! Poznáme top miesta

Prvá profesionálna plážová informačná platforma Beach-Inspector odhalila, kde sú najkrajšie prímorské pobrežia.

27.08.2018 07:00
debata (3)

Expertná skupina strávila 3 roky skúmaním vyše 1600 pláží sveta. Na ich hodnotenie a porovnávanie používali odborníci 120 rôznych kritérií – od kvality vody až po celkovú infraštruktúru a servis, píše Travelandleisu­re.com.

Z odborného skúmania vzišla víťazná top 21-tka pláží od Anglicka až po Maurícius, ktoré právom môžu byť na svoje umiestnenie hrdé.

Modrá lagúna, Cyprus

Na tejto pláži, skrytej v pôsobivom národnom parku Akamas na západe Cypru, sa podľa mýtov stretla grécka bohyňa lásky Afrodita s Adonisom. Lagúna zapôsobila na inšpektorov svojimi krištáľovo čistými vodami.

Príspevok, ktorý zdieľa Георгий Мальцев (@g_maltsev),

Cala Mariolu, Sardínia, Taliansko

Na sever od sardínskeho mesta Tortoli sa nachádza záliv Cala Mariolu na pozadí strmého pobrežia. Na pláž sa dá dostať len loďou alebo dlhočiznou náročnou túrou. Okrem malebnej polohy je pláž vhodná aj na potápanie a má chránený podmorský svet s množstvom rôznych druhov rýb a morských živočíchov.

Príspevok, ktorý zdieľa ITALIA (@ig_italia),

Cala Conta, Ibiza, Španielsko

Pláž, tiež známa ako Platges de Comte, sa nachádza na západe Baleárskeho ostrova Ibiza. Je jednou z najkrajších a najpopulárnejších pieskových pláží na ostrove. Aj keď je počas hlavnej sezóny ťažké nájsť na tejto jemnej piesočnej pláži pokojné miesto, inšpektori na pláži pochválili jej plytké tyrkysové vody, skalnaté pobrežie vynikajúce pre šnorchlovanie a skvelý výhľad na Illa des Bosc.

Príspevok, ktorý zdieľa Orsolya Kántor (@orsolyakantor),

Canto de la Playa, Dominikánska republika, Karibik

Canto de la Playa je najodľahlejšia pláž na ostrove Isla Saona, chránenom ostrove vrámci Národného parku východu Dominikánskej republiky. Inšpektori mimoriadne vyzdvihli, ako je obkolesená palmami, čistý, biely piesok a krištáľovo čistú vodu vhodnú na šnorchlovanie.

Príspevok, ktorý zdieľa Manuela (@manuelaiadevaia),

Playa de Cofete, Fuerteventura, Španielsko

Hoci dostať sa na túto pláž je trochu náročné (hodinu a pol dlhá cesta vedie po serpentínovej štrkovej ceste), stojí za to. Jedenásť kilometrov dlhý úsek jemného béžového piesku je zasadený medzi pohorím Jandia a drsnými vodami severného Atlantického oceánu a na inšpektorov zapôsobil prirodzenou a drsnou krásou.

Príspevok, ktorý zdieľa Alessandra Rotondo (@missstrongale),

Pláž Diani, Keňa

Asi 35 kilometrov južne od mesta Mombasa je jedna z najpopulárnejších pláží v Afrike, ktorá si zachovala prírodnú krásu vďaka svojmu statusu chránenej oblasti v rámci morskej rezervácie Diani Chale. Pláž s bielym pieskom je skvelá na pokojné prechádzky a opaľovanie, svetlomodrá voda je ideálna na windsurfing, kite surfing a je vynikajúcou potápačskou lokalitou s 18 rôznymi útesmi, ktoré môžete preskúmať.

Príspevok, ktorý zdieľa Hc4uk (@hc4uk),

Pláž Delfíní útes, Izrael

Nachádza sa na južnom cípe Izraela a je najväčším deflináriom v otvorenom mori na svete. Žije tu päť delfínov, ktorí nie sú vycvičení a môžu sa voľne pohybovať. Je to skvelé miesto, kde sa dá dozvedieť viac o delfínoch a iných morských živočíchoch.

Príspevok, ktorý zdieľa Hila Laviv (@hilalaviv),

Pláž Elafonissi, Kréta, Grécko

Táto pláž na západnom pobreží Kréty je zaujímavá kvôli svojmu unikátnemu piesku. Zmes bielych a ružových zŕn farbia brehy do pastelova. Plytké vody lagúny sú nielen ideálne pre rodiny, ale ponúkajú aj mnohé možnosti kitesurfingu a windsurfingu.

Príspevok, ktorý zdieľa Luca Atzei (@derekbluesteel),

Pláž Koh Nang Yuan, Koh Tao, Thajsko

Táto úžasná pláž s prekrásnym bielym pieskom a modrými vodami je populárnou turistickou destináciou v Juhočínskom mori. Hoci je pláž plná, inšpektori boli ohromení skutočnosťou, že všetky plastové fľaše musia návštevníci odovzdať pred vstupom, aby pobrežie ostalo čisté.

Záliv Manda, Keňa

Nachádza sa na najmenšom z troch ostrovov súostrovia Lamu pri pobreží Kene. Nie je tu toho mnoho – iba luxusné ubytovanie Manda Bay a malé letisko. Výlet na tento ostrov nie je lacný, no oplatí sa. Loď prechádza mangrovovými lesmi a ponúka šancu pozorovať mnohé zvieratá, vrátane morských korytnačiek, delfínov a dokonca aj žralokov veľrybích.

Príspevok, ktorý zdieľa Sandy Bornman (@sandylamu),

Pláž Nui, Koh Phi Phi, Thajsko

Tento záliv je menej preplnený ako neďaleký záliv Maya. Malá ostrovná pláž je obklopená vysokými tmavými útesmi, pričom vo vnútrozemí sú husté palmové lesy. Pláže inšpektorov zvlášť zaujali svojou vzdialenou polohu a pocitom autentickosti.

Príspevok, ktorý zdieľa AJ (@ayofee__),

Pláž Pai Plong, Ruffian, Thajsko

Plážoví inšpektori opísali Pai Plong ako „piesočnatý záliv obklopený útesmi“. Taktiež sa tu začína takzvaná Opičia stopa (Monkey Trail), ktorá dáva návštevníkom príležitosť vidieť množstvo malých opíc.

Playa de las Conchas, Lanzarote, Španielsko

Doslova sa nazýva „pláž mušlí“. Playa de las Conchas je ďaleko od turistickej masy, ktorá navštevuje Kanárske ostrovy. Táto pláž očarila inšpektorov fascinujúcimi farbami: hlbokým modrým oceánom, ohnivými červenými sopečnými kužeľmi a čiernym lávovým kameňom na oboch koncoch piesočnej pláže.

Príspevok, ktorý zdieľa daluda (@dacilcabreragar),

Playa de los Muertos, Costa de Almería, Španielsko

Vďaka svojej pirátskej minulosti sa nazýva „pláž mŕtvych“. Dnes je veľkolepým úsekom obkoleseným čiernymi lávovými skalami na jednej strane a hlbokým modrým morom na druhej strane. Aj keď je to obľúbená pláž, obzvlášť miestnymi obyvateľmi, vždy sa tu dajú nájsť pokojnejšie miesta na odpočinok.

Príspevok, ktorý zdieľa José Ramón Herce (@jrherce),

Playa de ses Illetes, Formentera, Španielsko

Zdá sa, že nekonečná pláž na severe Formentery je takmer karibská. S mäkkým, bielym pieskom a krištáľovo čistou šumivou vodou je ideálna na vodný relax aj športy.

Príspevok, ktorý zdieľa Sara (@frl_schlauschlau),

Pláž Whitehaven, Austrália

Plážoví inšpektori hovoria, že návšteva tejto pláže je zážitkom na celý život vďaka jej neuveriteľnej prírodnej kráse. Hoci cesta na pláž Whitehaven v Queenslande nie je jednoduchá, príchod hydroplánom alebo vrtuľníkom ponúka najkrajší výhľad na neobývaný ostrov.

Príspevok, ktorý zdieľa #lovewhitsundays (@whitsundaysqld),

Playa Punta Uva, Kostarika

Jedna z najkrajších pláží v južnej časti Kostariky, Playa Punta Uva, je naozaj rajská pláž s jemným čistým pieskom, obklopená palmami. Je ideálna na opaľovanie. K dispozícii je tu aj reštaurácia, ktorá sa špecializuje na miestnu kuchyňu a ponúka vynikajúce koktaily.

Príspevok, ktorý zdieľa SiпоиᎧ (@simocola),

Pláž Porthcurno, Cornwall, Veľká Británia

Dobre známa pláž na pobreží Cornwallu a okolité pobrežné chodníky, ktoré ponúkajú úchvatné výhľady, sú skvelé na malebné prechádzky. Inšpektori boli najviac ohromení nedotknutými bielymi pieskami.

Príspevok, ktorý zdieľa Get The Kids Outdoors (@itsajameslife),

Pláž Praia de João de Arens, Algarve, Portugalsko

Malá zátoka Praia de João de Arens je zastrčená medzi veľkolepými útesmi na juhozápadnom pobreží Algarve a takmer úplne uzavretá impozantným skalným masívom. Táto pláž je ideálna pre tých, čo hľadajú kúsok pokoja, keďže sa sem dostane len veľmi malý počet ľudí.

Príspevok, ktorý zdieľa Claudia Ciolfi (@claudiaciolfi90),

Pláž Semeti, Lombok, Indonézia

Pláž na ostrove sem zaradili skôr, ako ho postihlo prírodné nešťastie. Napísali naňho takéto hodnotenie. Akonáhle návštevníci prekonajú strmé štrkové cesty, hlboké výmole a veľké kalužiny po dažďoch, dostanú odmenu v podobe výhľadu na túto snovú bielu piesočnatú pláž. Hoci na pláži nie sú žiadne služby ako predaj občerstvenia či toalety, nikomu to neprekáža, lebo práve to robí pláž výnimočnou.

Príspevok, ktorý zdieľa Iant Zoepriant (@inyoongg),

Pláž Trou aux Biches, Maurícius

Aj keď Maurícius je celý známy tým, že má skvelé pláže, mnohí si myslia, že Trou aux Biches na severozápadnom pobreží ostrova je jedným z najkrajších príkladov v celom Indickom oceáne. Mäkké piesky, drevené člny jemne sa hojdajúce vo vlnách a kokosové palmy, ktoré sa vlnia vo vánku, robia z tejto pláže kúsok raja na zemi.

Príspevok, ktorý zdieľa David de Vries (@bigdaaf),

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pláže #Najkrajšie pláže sveta