Taliansko: Pláže, história a dobré jedlo

Spojenie slnenia na pláži, kúpania v mori a návštevy pamiatok a krásnych miest sa vám podarí dosiahnuť, ak si za svoj dovolenkový cieľ zvolíte krajinu na Apeninskom polostrove. Taliansko už dávno pre našich turistov nie sú len notoricky známe letoviská, preto ak máte pocit, že ste tu už boli niekoľkokrát, zvoľte si pobyt v niektorom z menej známych kútov krajiny. VIDEÁ Z LETOVÍSK V ČLÁNKU

30.06.2007 17:02
Bibione, dovolenka, pláž, piesok, relax Foto:
Ilustračné foto.
debata

Známe letoviská:
- najznámejšie stredisko severného Jadranu, vhodné pre rodiny s malými deťmi, široké pieskové pláže, v blízkosti sa nachádzajú Benátky, známe je aj termálnymi prameňmi, obľúbenými medzi turistami je vodný park Aqusplasch a rozprávkový svet Gulliverlandia.

Rimini – obľúbené rodinami s malými deťmi, stredisko Adriatickej riviéry, jemná piesková štyridsaťkilo­metrová pláž s bezpečným vstupom do mora, nachádza sa tu rozprávkový svet Fiabilandia, zábavný park Italia in Miniatura.
Lignano – nachádza sa na severe krajiny, ľahko dostupné autom alebo autobusom, nájdete tu  pekný akvapark.
Alba Adriatica – typické dovolenkové stredisko s rozsiahlymi plážami, palmami a oleandrami.
Scalea – letovisko v Kalábrii s peknými piesočnatými a okruhliakovými plážami.

Pamiatky:
Ak vás omrzí vylihovanie na pláži, vyberte sa za spoznávaním histórie, skúste  napríklad tieto talianske mestá a pamiatky – Rím a jeho Fontana di Trevi, Koloseum, Kapitol, Vatikán – Sixtínska kaplnka, Vatikánske múzeá vo Vatikáne, Bazilika sv. Petra,  Neapol – kráľovský palác. Pisa – šikmá veža, Florencia – Dóm Santa Maria del Fiore, Galéria Ufizi, Benátky – Dóžov palác, Chrám sv. Marka a ďalšie. Dokonalý prehľad pamiatok, ktoré stoja za pozretie, získate napríklad na webovej stránke: www.destinacie.sk

Rím - Koloseum

Rady a informácie:
Predvoľba do Talianska 0039, Rím 0039/06, Benátky 0039/041, San Marino 00378.
Jedlo a voda: v Taliansku je skoro všade uvedené aqua non potabile, čo znamená, že nemôžete vedieť, či takémuto vodnému zdroju dôverovať. Lepšie je preto používať kupovanú vodu vo fľašiach.
Najlacnejšie ubytovanie zoženiete v apartmánoch, finančne náročnejší je nocľah v hoteli, najdrahšie sa prenajímajú súkromné, luxusne vybavené vily. Najpredávanejším suvenírom sú vína, turisti majú najradšej tie vo fľaškách obaľovaných slamou. Turisti majú radi aj sušenú šunku, pravý panenský olivový olej, sušené paradajky, olivové paštéty, špeciálne taliansky syry.

sksph

Talianska kuchyňa:
Líši sa podľa oblastí. Cestoviny, pizzu a noky dostanete všade, ale v iných tvaroch a s inými omáčkami. Na severe je obľúbená kukuričná kaša polenta, rizotá, dolu na Sicíli sa je aj rybací kuskus. Do jedál sa pridáva balzamikový ocot, kráľ octov, vyrobený z hroznovej šťavy, najlahodnejší a najdrahší dozrieva až dvanásť rokov. Za lahôdku sa považuje pistáciová zmrzlina. Nezabudnite však ochutnať talianske syry, obzvlášť hrdí sú na parmezán, mozzarellu, riccotu a gorgonzolu. Ak odmietnete, počítajte s tým, že hostiteľa veľmi urazíte. Parmezán Taliani dokonca podávajú aj ako samostatné jedlo spolu s čerstvými hruškami a červeným vínom.

**                    10 miest, ktoré stoja za návštevu**

1. Castel Gandolfo – letné sídlo pápeža zo sedemnásteho storočia. Stojí neďaleko Ríma.
2. Carrara – kameňolom v Toskánsku, kde sa ťaží slávny kararský mramor.
3. Toskánsko – oblasť na severe krajiny, známa vinicami, olivovými hájmi a vidieckym spôsobom života.
4. Pompeje – mesto zničil výbuch sopky Vezuv.
5. Liparské ostrovy – na ostrove Vulcano  sú známe sírne kúpele  s výbornými účinkami na kožné choroby.
6. San Marino – samostatná republika na severe Talianska, nachádza sa však v Taliansku.
7. Etna – stále činná sopka, vrchol má pokrytý snehom.
8. Polostrov Kalábria na juhozápade Talianska – nájdete tu množstvo pláží a pamiatok.
9. Sardínia – druhý najväčší ostrov Talianska, ochutnajte určite ovčí syr Pecorino Sardo.
10. Elba – posledné útočisko cisára Napoleona, raj pre potápačov.

debata chyba