Dovolenkári, pozor! Najznámejšie talianske letovisko chystá v lete zmeny

Talianske prímorské letovisko Bibione zakáže od tohtoročného leta fajčenia na celej svojej osem kilometrov dlhej pláži. Príslušné nariadenie má radnica schváliť koncom mája, informoval starosta Pasqualino Codognotto.

16.02.2019 09:00
debata

Severotalianske Bibione začalo s bojom proti fajčiarom na plážach už v predchádzajúcich rokoch, keď okrem iného zakázalo fajčenie v páse pláže priamo pri vstupe do Jadranského mora.

„Našim záujmom nie je vydávať zákazy, ale dať všetkým hosťom, ktorí sa rozhodnú stráviť svoju dovolenku v Bibione, možnosť dýchať čerstvý morský vzduch, bez zdraviu škodlivých a znečisťujúcich látok,“ uviedol starosta.

Podľa neho ide o otázku rešpektovania ostatných, a tak by nemali mať so zákazom problém ani fajčiari. Bibione chce pláž bez cigariet využiť aj ako lákadlo v propagačnej kampani.

Združenie pre turistický ruch Bibione Live tvrdí, že nefajčiarska pláž zvýši kredit letoviska u tých klientov, ktorí už teraz na jeho pláže mieria najčastejšie – teda u rodín s deťmi.

Bibione sa tak stane prvým miestom v Taliansku, kde bude na všetkých plážach zakázané zapáliť si cigaretu.

V Taliansku síce už od roku 2005 platí zákaz fajčenia v uzavretých verejných priestoroch, reštauráciách a na pracoviskách, vo vonkajších verejných priestoroch, medzi ktoré sa počítajú aj pláže, však fajčenie zakázané nie je.

Bibione patrí k letoviskám, ktoré proti cigaretám pri mori bojujú dlhodobo. Už pred ôsmimi rokmi napríklad vyhradilo časť pláže, ktorá bola určená pre nefajčiarov. V roku 2011 zakázalo fajčenie v páse pláže od mora až po prvý rad slnečníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #fajčenie #letná dovolenka #letovisko #rodinná dovolenka