Úžasný objav: V Taliansku našli vzácny a unikátny koralový útes

Aj keď si ľudia myslia, že už všade boli, všetko preskúmali a nie je nič, čo by ich prekvapilo, príroda stále pripomína, že všetky svoje tajomstvá ešte ani zďaleka neodhalila. To dokazuje aj najnovší objav pri talianskom meste Monopoli, v juhovýchodnej oblasti Apúlia.

14.03.2019 07:00
debata (2)

Prvý taliansky koralový útes, ktorý objavili v Jadranskom mori, môže pokojne konkurovať slávnym útesom tropických ostrovov, napríklad Maledív, zhodujú sa odborníci.

Monopolský koralový útes je mezofotický, čo je označenie pre ekosystémy s nízkym prísunom svetla. Nachádza sa v hĺbke 30 až 55 metrov pod hladinou mora.

Takéto koraly sa zvyčajne nachádzajú v hĺbke 30 až 200 metrov. V tejto úrovni sú koraly zvyčajne menej farebné ako tie, ktoré sú známe z Tichého oceána. Je to prvý takýto útes, ktorý vedci objavili v Stredomorí.

Taliansky koralový útes je 2,5 kilometra dlhý, no niektoré štúdie naznačujú, že sa môže v budúcnosti rozšíriť a tiahnuť sa až 135 kilometrov, a tak by mohol by lemovať celú dĺžku východného pobrežia regiónu, teda podobne ako v Austrálii, na Maledivách či v Červenom mori.

Po tomto ohromnom objave plánujú regionálne úrady vytvoriť v okolí koralov chránenú morskú oblasť. Koralový útes určite priláka už v blízkej dobe do malého mesta Monopoli obrovské množstvo turistov.

Thelocal.it; Iflscience.com; Theguardian.com

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #koralový útes