Až 10 % top pláží sveta nájdete v Taliansku

Väčšina turistov podľa novej štúdie webovej stránky TravelSupermarket sníva o dovolenke práve na Apeninskom polostrove. Ten okrem úžasnej histórie ponúka aj prírodnú krásu a najkrajšie pláže planéty.

21.04.2019 07:00
debata

Veľké množstvo talianskych pláží sa navyše môže pochváliť prestížnym certifikátom Modrej vlajky za čistotu a bezpečnosť, napísal The Local.

Vlani získalo Modrú vlajku 368 tamojších pláží v 175 rôznych oblastiach, čím sa Taliansko stalo hrdým „majiteľom“ desiatich percent zo všetkých takto ocenených pláží sveta.

Modrú vlajku udeľuje medzinárodná Nadácia pre environmentálnu výchovu (FEE) na základe 32 rôznych kritérií, vrátane kvality vody, vplyvu na životné prostredie, dostupnosti, kvality služieb a „udržateľnosti“ počas vrcholu letnej sezóny, keď pláže zahltia tisíce dovolenkárov.

Kritériá posudzuje porota zložená z medzinárodných a národných odborníkov, vrátane predstaviteľov cestovného ruchu, morských ekológov či pobrežných strážcov.

Kampánia, región na juhu, kam patrí okrem očarujúceho Amalfinské pobrežia aj znečistená časť okolo Neapolu, má 18 pláží s Modrou vlajkou a je treťou najvyššie hodnotenou oblasťou. Druhé miesto s 19 vlajkami si vyslúžilo Toskánsko. A najviac ich získala Ligúria, ktorá je domovom talianskej riviéry aj slávnej Cinque Terre – 27.

Modré vlajky si však nerozchytalo len tých prímorských 7 600 kilometrov. Až 16 ocenení získali vnútrozemské kúpaliská a pláže okolo jazier, z nich 10 putovalo na sever krajiny do regiónu Trentino a Južného Tirolska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #pláže