Dovolenka v kláštore? Mnísi otvárajú hotel pri mori. Nápad má aj odporcov

Juhochorvátsky Split sa v poslednej dobe stal mimoriadne turisticky vyhľadávaným letoviskom, a tak nie je žiadnym prekvapením, že záujem dovolenkárov podnietil aj rast počtu lôžok v ubytovacích zariadeniach. A po tejto krásne rozbehnutej vlne popularity sa rozhodli surfovať aj prekvapujúci "podnikatelia".

06.06.2019 07:00
debata

Dalmatinski Portal nedávno informoval, že františkánsky kláštor v splitskej oblasti Trstenik sa premenil na hotel Pax a už aj prijíma rezervácie cez ubytovací portál Booking.com.

Po tom, čo sa z kláštora pred dvoma rokmi odsťahovala filozofická fakulta, ostalo jedno celé krídlo budovy prázdne, píše Total-croatia-news.com.

Mnísi dlho zvažovali, čo s nevyužitým priestorom. Mali mnoho nápadov, no zriadenie ubytovacieho zariadenia pre dovolenkárov sa javilo ako najrealistickejší a najpragmatickejší variant.

Do projektu vstúpili františkáni spolu s miestnym podnikateľom, ktorý v neďalekom meste Kaštela už vlastní vilu na prenájom aj umývačku áut. Spolu sa tak rozhodli vytvoriť priestor pre turistov, ktorí – ako aj samotný názov hotela Pax napovedá – hľadajú pokoj, ticho a pohodu.

Františkáni ponúkajú od začiatku júna 40 dvojlôžkových izieb, jedna noc vyjde na 815 kún (asi 100 eur).

Odvážny plán mníchov má však aj kritikov, nie všetci sú nadšení z ich nápadu podnikať v turizme. Splitskí františkáni už dostali aj list, v ktorom sa opisuje znepokojenie nad premenou časti kláštora na hotel a podozrenie, že za rozhodnutím sú „osobné záujmy určitých skupín“. Autori listu zároveň oznámili, že sa obrátia na vyššie inštancie cirkvi, aby preskúmali toto „šokujúce“ rozhodnutie.

Mnísi sa bránia a na takomto druhu podnikania, ktoré im pomôže zveľadiť neobývané časti ich kláštora, navyše v spolupráci s „overenou osobou s dobrými referenciami“, nevidia nič kontroverzné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #Chorvátsko #podnikanie #Split #mnísi