Červená, zelená, ružová, oranžová, čierna? Vyberte si svoju pláž podľa farby

Že sú všetky pláže rovnaké a aj tak si na nich len rozložíme deku a opaľujeme sa? To nie je celkom pravda.

19.06.2019 07:00
debata

Aj prostredie pri vylihovaní na deke a čľapkaní vo vode môže byť zážitkom. Dovolenkári majú predsa z dramatických skál, ktoré lemujú pobrežie, úplne iný zážitok ako z roviny rozprestierajúcej sa doďaleka.

A ani samotný piesok nie je vždy rovnaký „pieskový“ – jedna pláž ponúka cukrovobielu a jemnú pokrývku, iná sa zasa preslávila či ebenovočiernym sfarbením.

Oranžová

Belasé more, sýtozelené pahorky a oranžová pláž – obraz ako z fantastického filmu. Takúto úžasnú trojkombináciu nájdete na severnom okraji Sardínie, mapuje Coastalliving­.com. Pláž Porto Ferro, Železný prístav, na pomarančovo zafarbila zmes oranžového vápenca, rozdrvených mušlí a vulkanických nánosov. Súznenie farieb si najlepšie vychutnáte zhora, výstup na niektorú z okolitých 60-metrových dún stojí za ten výhľad.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa TeRa Discovers ... (@tera_discovers),

Okrová

V Európe a pri oranžovej ešte ostaňme. Takouto príjemnou teplou farbou sa môže pochváliť aj pláž Ramla na menšom maltskom ostrove Gozo. Aj keď ostrov pred dvoma rokmi prišiel o svoju najznámejšiu atrakciu, Azúrové okno – skalný oblúk, ktorý sa po búrke zrútil do mora – má aj iné prírodné krásy. Oranžový piesok v zálive na severnom pobreží získal svoju farbu kvôli vysokému obsahu železa.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Charles Grech Retail (@charlesgrech1881),

Červená

Od oranžovej je na skok k rubínovej, aj keď geograficky sa presunieme o pár tisíc kilometrov. Kaihalulu Beach na havajskom ostrove Maui vďačí svojej nezvyčajnej a výraznej farbe tamojšej sopke, píše Readersdigest.ca. Horniny, ktoré vyvrhla, sfarbili túto izolovanú pláž na nečakane bordovo, a aj keď tunajšie silné vlnobitie nepraje plavcom, a ani samotná túra k pláži nie je najjednoduchšia, pohľad na kontrast červenej zeme, modrého neba a zelene navôkol stojí za to.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Alana Hennessy (@alanahennessy),

Ružová

Komu sa zdala červená príliš sýta, v ponuke je aj jemnejší odtieň fialkastej až ružovej, podľa toho, ako dopadne na ňu svetlo. Duše romantikov určite poteší pohľad na kalifornskú pláž Pfeiffer, ktorá svojim odtieňom vďačí minerálom granátom. Najkrajšia je Pfeiffer vraj podvečer, počas západu slnka.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@jofidmont),

Biela

Ak túžite po ešte čomsi svetlejšom, lepšie povedané snehobielom, je tu austrálska pláž Hyams. Nájdete ju vo vzdialenosti asi tri hodiny cesty južne od Sydney a ako atrakciu si ju chodia obzerať turisti z celého sveta. Oslnivý piesok, ktorý sa tiahne pozdĺž zálivu Jervis, uznala za najbelší aj Guinessova kniha rekordov. Určite si na Hyams nezabudnite vziať aj slnečné okuliare!

Pláž Hyams Foto: SHUTTERSTOCK
Pláž Hyams, Jervis Bay, Austrália Pláž Hyams

Čierna

Po bielej prichádza čierna a neplatí to len pri zebrej koži. Južné pobrežie Guatemaly lemuje ebenový piesok, ktorý z pláže Monterrico spravil obľúbené miesto. A to nie len ľudí, do čierneho piesku obmývaného vlnami Tichého oceána s obľubou kladú svoje vajíčka aj morské korytnačky, takže pozor treba dávať na každý krok. Mláďatá majú po vyliahnutí skutočne nádherný výhľad.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Melody Fynn (@_earths_child),

Zelená

Olivovú farbu nemá len obľúbené ovocie (nie, olivy nie sú zelenina), ale aj pláž na najväčšom z hlavných havajských ostrovov. Známej pláži Papakolea, niektorí ju volajú Mahana, dodáva nevšedný odtieň olivín, ktorý obsahujú železo a horčík. Zatiaľ, čo ľahké pieskové zrnká odplaví more, ťažšie kryštály sa hromadia na pozdĺž brehu.

Pláž Papakolea Foto: SHUTTERSTOCK
Pláž Papakolea, Kau, Havaj Pláž Papakolea

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pláž #farby #pláže