Muž našiel pri potápaní na Malorke vrak starej lode. Nález najprv neoznámil

Len niekoľko metrov od pláže našiel v piesku na dne mora pri ostrove Malorka španielsky potápač zvyšky rímskej lode, ktorá je podľa odhadu archeológov stará asi 1700 rokov.

20.07.2019 11:00
debata

Časť pláže neďaleko metropoly Palma de Mallorca preto uzavreli, aby tím expertov mohol vrak preskúmať a zo dna vyzdvihnúť. Španielske médiá v informovali, že miesto nálezu stráži 24 hodín denne súkromná bezpečnostná služba.

Félix Alarcón našiel vrak lode pri rekreačnom potápaní asi pred dvoma týždňami. Miestnym médiám sa teraz priznal, že od jeho objavu a oznámenia úradom uplynulo niekoľko dní. Nie však preto, že by si časť „pokladu“ z lode chcel tajne ponechať.

„Sprvu som si myslel, že o vraku sa už vie, potom som si však uvedomil, že celé tie roky, čo sa tu potápam, som žiadny vrak nevidel,“ povedal Alarcón novinárom.

Nález preto ohlásil až po čase a úrady na miesto okamžite vyslali profesionálnych potápačov a oblasť uzavreli.

Malorské úrady zatiaľ k nálezu nezverejnili veľa podrobností. Miestne médiá však tvrdia, že asi desať metrov dlhá a päť metrov široká loď zrejme prevážala rímske amfory, naplnené možno vínom či olejom. Plávala zrejme z juhu Pyrenejského polostrova do Ríma, keď neďaleko Malorky stroskotala.

Podpredsedníčka regionálnej baleárskej vlády Bel Busquetsová novinárom povedala, že vrak po vyzdvihnutí z morského dna zreštaurujú a neskôr zrejme vystavia v múzeu ostrova Malorka.

Baleársky ostrov Malorka má na historické nálezy šťastie. Tento rok vo februári tam objavili dva vraky, z ktorých jeden pochádza tiež z rímskeho obdobia. Tieto vraky ale našli profesionálni potápači v rámci archeologického prieskumu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Malorka #vrak #archeologická pamiatka