Na pláže Sardínie sa vracajú tony piesku, ktorý ukradli turisti

Tony piesku, kamienky a mušle zhabané v batožine turistov sa vracajú na Smaragdové pobrežie na severozápade talianskeho ostrova Sardínia.

08.08.2019 08:00
Sardínia, more, leto, oceán, skaly, pobrežie,... Foto:
Sardínia. Ilustračné foto.
debata

Na miestnom letisku v meste Olbia cestovateľom systematicky prehľadávajú batožinu a za pašovanie piesku môžu dostať pokutu od 500 do 3000 eur.

Za posledných desať rokov výletníkom zhabali okolo desať ton piesku. Najčastejšie ho prepravovali v pollitrových fľašiach, napísal server The Local.

„Je to do očí bijúce (množstvo), človek tak dostane predstavu, ako rozšírené skutočne je branie piesku z pláží,“ povedal denníku Corriere della Sera Augusto Navona, riaditeľ prírodnej rezervácie na ostrove Tavolara pri severovýchodnom pobreží Sardínie.

Rezervácia pod jeho vedením, talianski lesníci, miestne úrady a vedenie letiska v Olbii podpísali dohodu, že čo najväčšie možné množstvo zhabaného piesku skončí znovu na plážach.

V spolupráci s geológmi už určili dve miesta. Kým piesok smeruje na pláž Porto San Paolo južne od Olbie, na ostrovček Tavolara putuje štrk a mušle. Na spomínanej pláži už skončilo zhruba šesť ton piesku.

Onedlho by sa mali na miestach, kde ľudia na ostrov Sardínia vstupujú, objaviť cedule, ktoré budú v niekoľkých jazykoch návštevníkov od zbierania piesku, mušlí a kamienkov odrádzať.

Zamestnanci letiska v Olbii zabavia rok čo rok okolo dvoch ton piesku, uvádzajú miestne médiá. Pasažierom trajektov zase vlani v lete pri kontrolách v tamojšom prístave, kde kontroly nebývajú také prísne, zhabali zhruba 500 kilogramov piesku.

Niektoré mestá zvažujú, že vstup na pláž podmienia zákazom nosenia veľkých tašiek a osušiek, aby si turisti piesok úmyselne, alebo nevdojak neodnášali.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #turisti #Sardínia #piesok