Turisti v talianskom letovisku nesmú stavať hrady z piesku. Zavadzajú, ide o sekundy

V obľúbenom talianskom letovisku Cavallino, ktoré je administratívne súčasťou Benátok, vyvolalo rozruch nariadenie miestnych úradov ohľadom dodržiavania päťmetrového bezpečnostného pásma na miestnych plážach.

31.08.2019 09:45
debata

Niektorí turisti sa sťažovali, že ich deti tam nesmú ani stavať hrady z piesku. Informovala agentúra ANSA aj niektoré ďalšie talianske médiá.

Kauzu rozpútala rozhorčená turistka, ktorá sa sťažovala, že si nesmie na pláž v Cavallino dať ležadlo a slnečník.

„Radšej zmeniť miesto dovolenky, keď sa moje vnúčatá nesmú hrať a stavať na pláži hrady z piesku,“ citoval nemenovaného dedka denník Il Messaggero.

Miestna starostka Roberta Nestoová ale tvrdí, že zákaz nie je mierený na detské hry, je ale nutné podľa nej udržiavať voľný päťmetrový pruh na pláži kvôli prípadným záchranným operáciám.

Opatrenia podľa starostky nie je nové, len podľa nej aplikuje regionálne nariadenie z roku 2012, ktoré ukladá pobrežným obciam udržiavať na plážach voľný päťmetrový pruh pri mori.

„Predstavte si, že plavčíci musia zasahovať, keď sa niekto topí a musia sa pritom vyhýbať vysokým a širokým hradom z piesku. V takýchto prípadoch ide o sekundy,“ uviedla starostka.

Dôležité podľa nej je, aby ležadlá a veľké pieskové stavby neboli hlavne pred záchranou vežou. Dodala, že nariadenie je potrebné presadzovať so zdravým rozumom.

Asi 13-tisícové mestečko Cavallino ročne navštívi okolo šesť miliónov turistov. Leží v benátskej lagúne pri meste Jesolo, kde sa každý rok koná medzinárodný festival sôch z piesku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #pláže