Lístky k moru? Jedna z najobľúbenejších pláží Európy zavádza vstupenky

Skvelý deň na hrejivom slnku, pri teplom mori na vyhriatom piesku - za tento luxus si budú musieť turisti na jednej z top pláží Apeninského polostrova zaplatiť.

28.11.2019 07:00
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Sardegna_reporter (@sardegna_reporter),

Návštevníci, ktorí smerujú na pláž La Pelosa na Sardínii, si budú musieť privstať, aby sa vôbec dostali na svoj vysnívaný kus piesku. Pláž totiž zavedie maximálny počet dovolenkárov, ktorých pustí dnu – nie viac ako 1 500 za deň, píše Travelandleisu­re.com.

Navyše všetci šťastlivci, ktorí sa zmestia do tohto limitu, si pri vstupe budú musieť zakúpiť lístok.

O výške vstupného, prípadne o presnom dátume, kedy opatrenie začne platiť, miestni poslanci ešte neinformovali. Isté je len, že vstúpi do platnosti na budúce leto.

Pláž La Pelosa sa často vďaka svojmu jemnému piesku a krásnej priezračnej vode označuje za jednu z najkrajších nielen v Taliansku či v Európe, ale dokonca na celom svete, píše Independent.co.uk.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lemon Captain (@lemon_captain),

To, samozrejme, nenecháva turistov chladnými, a tak húfne prichádzajú overiť si na vlastnej koži tieto prívlastky. Preplnenosť nadšenými dovolenkármi si však vyberá svoju krutú daň a tamojší jemný ekosystém sa dostal do ohrozenia. Podľa talianskych novín Sassari Oggi preto peniaze, ktoré správa pláže vyberie od turistov, poputujú na ochranu.

Už teraz na pláži platí zákaz prinášania uterákov a veľkých tašiek, v ktorých by turisti mohli odniesť časť piesku. Je tu tiež zakázané fajčiť a predávať tovar, informuje Theguardian.com. Krádež piesku a mušieľ z pláží Sardínie je veľkým problémom a páchatelia môžu dostať pokutu až do výšky 3 000 eur.

La Pelosa nie je prvou – doposiaľ bezplatnou – atrakciou v Taliansku, ktorá zavádza vstupné či iné opatrenia. Preplnené Benátky veria, že poplatok im pomôže udržať množstvá turistov pod kontrolou, o limitovanom množstve cestovateľov, ktorí budú môcť navštíviť farebné mestečká, uvažovala aj oblasť Cinque Terre. Nateraz sa uspokojila s aplikáciou, ktorá bude aktuálne návštevníkov informovať, kde sú prímorské chodníky medzi mestami preľudnené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #pláž #vstupné