Je to humánne? Loď núti starých, aby vystúpili na pol ceste, na opačnom konci sveta

Mal to byť zážitok ich života - štvormesačná okružná plavba okolo sveta. Cestujúci, ktorí sa 4. januára nalodili v prístave v Port Everglades na plavidlo Amsterdam spoločnosti Holland America, ešte netušili, že z toho bude ich najhorší zážitok.

23.03.2020 07:00
debata (9)

Úžasná plavba sa začala skôr, ako sa svet ponoril do pandémie koronavírusu a globálny cestovný ruch sa ocitol v priebehu niekoľkých dní v červených číslach. Všetky spoločnosti, ktoré prevádzkujú výletné lode, sa rozhodli plánované plavby zrušiť a práve prebiehajúce otočiť a vrátiť do domovského prístavu.

Pasažieri na lodi Amsterdam sa však dozvedeli, že po dvoch mesiacoch na palube ich posádka 22. marca vysadí – avšak nie v cieľom prístave, kam sa mali po okružnej plavbe dostať, ale na opačnej strane zemegule, v austrálskom Fremantle.

Starkí, nezastrašujte nám doktorov!

Keď opustia loď, budú ponechaní svojmu osudu a domov sa budú musieť dostať dostať na vlastnú päsť.

Väčšina výletníkov na lodi Amsterdam má pritom 70, 80 či až 90 rokov.

Kapitán lode požiadal nervóznych cestujúcich, aby sa upokojili, aby prestali navštevovať recepciu lode s dokumentmi a žiadosťami, aby mohli zostať na palube, a aby prestali navštevovať lekárske oddelenie, pretože zdravotnícky personál sa cíti „zastrašený“.

Spoločnosť Holland America vraj zvažovala ako riešenie aj návrat celej lode späť do domovského prístavu v USA, ale dospela k presvedčeniu, že to nie je bezpečná alternatíva.

Cesta do USA by obrovskej lodi trvala 30 až 45 dní, zrejme aj s problémami s doplnením paliva. Lekárske možnosti na palube sú nedostatočné na prípadné vypuknutie epidémie, navyše hranice štátov pozdĺž plavby sú uzavreté a neprijali by pacientov.

Spoločnosť poskytne svojim pasažierom, ktorých vysadila, určitú kompenzáciu za individuálnu cestu lietadlom, aj keď nestačí na pokrytie nákladov na let späť domov.

Žiadne prípady, len obavy

Paradoxné na celej situácii je, že na palube lode neboli hlásené žiadne prípady koronavírusu, no cestujúci, ktorí sa zrazu ocitnú v davoch a v lietadlách, bez vetrania, v strese a unavení z prestupov, sa obávajú, že budú náchylnejší na infekciu.

Podľa webovej stránky spoločnosti Holland America je Amsterdam stredne veľká loď s trojposchodovým átriom a izbami pre 1380 hostí. Plavba okolo sveta, sa začala 4. januára a mala sa skončiť 12. mája.

Cena za osobu sa pohybuje od 22 499 dolárov (asi 21 000 eur) za osobu za kabínu bez výhľadu, do 43 499 dolárov (asi 40 000 eur) za osobu za apartmán s výhľadom.

Sun-sentinel.com; Democraticunder­ground.com; Dailymail.co.uk; Cruisecritic.co­.uk

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #plavba #koronavírus