Kvalita vody na kúpanie sa v EÚ zhoršila

Kvalita vody na kúpanie v riekach, jazerách a moriach Európskej únie sa vlani v medziročnom porovnaní zhoršila. Počet oblastí spĺňajúcich záväzné úniové limity sa oproti roku 2009 zmenšil o 3,5 percenta. Európska komisia a Európska agentúra pre životné prostredie, ktoré vypracovali rozsiahly dokument, však zdôraznili, že aj tak minimálne záväzné požiadavky vlani spĺňalo deväť z desiatich kúpacích lokalít v Európskej únii.

18.06.2011 08:00

Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo... Foto:
Praktický prístup k informáciám o kvalite vody v únii je cez webovú aplikáciu Eye on Eart.
debata (1)

Jedinou krajinou v Európe, kde všetky pláže a oblasti na kúpanie spĺňali všetky odporúčané hodnoty (tie sú ešte prísnejšie ako záväzné), bol Cyprus. Napríklad v Českej republike tieto prísnejšie odporúčané limity spĺňalo len 53 percent lokalít, na Slovensku necelých 42 percent.

Únioví experti sa v rozsiahlom dokumente, ako každý rok, zamerali na asi 21-tisíc pláží (tie predstavujú sedem skúmaných lokalít z desiatich) alebo na ďalšie miesta na kúpanie pri riekach, jazerách či rybníkoch vo vnútrozemí. Správa má za cieľ dať ľuďom možnosť vytypovať si vhodné miesta na kúpanie. Odborníkom zasa chce poskytnúť porovnávacie čísla, lebo obsahuje aj informácie o vývoji kvality vody v Európe od roku 1990. ,,Som rád, že kvalita vody na kúpanie je v Európe stále vysoká, aj keď je vždy ešte čo zlepšovať," povedal Janez Potočnik, eurokomisár pre životné prostredie.

Komisia sa tiež v spolupráci s Európskou agentúrou pre životné prostredie usiluje informácie o kvalite vody čo možno najviac sprístupniť bežným obyvateľom. Má to umožniť okrem iného aj systém WISE, ktorý je dostupný na internete, kde sa ľudia môžu dozvedieť informácie o väčšine sledovaných európskych lokalít. Praktický prístup k informáciám o kvalite vody je cez webovú aplikáciu Eye On Earth. Ľudia si zadajú hľadané miesto a vzápätí zistia, či sú tam nejaké možnosti na kúpanie a aká je tam, či v minulosti bola, kvalita vody.

1 debata chyba