Gigantické výletné lode - symbol luxusu aj zamorenia. Bude s nimi po koronakríze amen?

Niekoľkomiliónové plávajúce kolosy, ktoré sa predbiehali v možnostiach zábavy na jednom mieste, aj v počte ubytovaných pasažierov. Pre mnohých - predovšetkým pre staršiu generáciu - bola cesta okolo sveta na niektorej z nich dovolenkou snov.

12.06.2020 07:00
Diamond Princess / Loď / Foto: ,
Výletná loď Diamond Princess sa neslávne preslávila vírusom na palube.
debata

No po prepuknutí pandémie sa niektoré ozruty stali „ostrovmi koronavírusu“, keď ničnetušiaci pasažier zavliekol medzi dovolenkárov aj posádku chorobu a všetky prístavy ich zo strachu odmietli prijať.

„COVID-19 bol PR katastrofou pre odvetvie výletných plavieb,“ citoval Travelpulse Bena Cordwella, analytika cestovného ruchu v spoločnosti GlobalData, dátovej a analytickej spoločnosti.

Vírus, ktorý ochromil chod celého sveta, na čele s globálnym cestovným ruchom, megalode teraz znehybnil a nie je jasné, či a kedy sa opäť vypravia na svoje veľkolepé plavby.

„Od okamihu, keď sa plavebný priemysel v sedemdesiatych rokoch preorientoval z osobnej lodnej dopravy na rekreačnú plavbu, výletné linky nikdy nemuseli čeliť úplnému zastaveniu prevádzky ako teraz, v dôsledku pandémie koronavírusu,“ povedal Robert J. Kwortnik, docent Hotelovej školy na Cornell University.

„Táto situácia je skutočne bezprecedentná, čo znamená, že aj odpoveď na ňu bude bezprecedentná,“ doplnil.

Spoločnosti, ktoré prevádzkujú výletné lode, musia zabezpečiť finančné prostriedky potrebné na udržanie hlavných operácií v chode. Pripraviť sa musia aj posádky lodí – po obnovení plavieb budú musieť rátať s viacerými obmedzeniami a s výrazne zníženým počtom plavieb.

Bude sa tiež musieť zaviesť systém na identifikovanie nakazených a chorých osôb. Podrobné zdravotné prehliadky sa pravdepodobne stanú novou normou vo všetkých odvetviach cestovného ruchu.

Do praxe bude musieť tiež vstúpiť flexibilnejší systém vracania peňazí či výmena termínov z dôvodu zrušenia či presunutia plavby kvôli výskytu infikovaných na palube.

Najväčšou výzvou po uvoľnení reštrikcií však bude prilákať turistov späť na megapaluby. Pravdepodobne zaberú výrazné zľavy v kombinácii s mimoriadnymi dezinfekčnými opatreniami. „Komunikácia a motivácia v cestovnom ruchu bude pre oživenie odvetvia životne dôležitá," zhrnul Kwortnik.

Travelandleisu­re.com; Telegraph.co.uk; Theguardian.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výletná loď