V Chorvátsku strávilo Veľkú noc 13 500 zaregistrovaných turistov. Aj Slováci

Tisíce turistov tento rok strávili Veľkú noc v Dalmácii, uvádza Dnevnik.hr. Niektorí sa tu skrývajú pred koronavírusom, iní sa tu "zasekli" a nemôžu sa vrátiť domov. Väčšina turistov je na ostrove Vir, kde sa Covid-19 zatiaľ neobjavil.

14.04.2020 07:00
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Zasvitli, zasvitli da znam da si tu, moja lanterna... #_tanya_bracelets_ #otokvir #villalanterna #lanterna #svjetionik Photo by @tanya__basic

Príspevok, ktorý zdieľa TANYA BRACELETS (@_tanya_bracelets_),

Atila z Budapešti sa rozhodol premiestniť svoju rodinu na chorvátsky ostrov hneď, ako zachytil v televízii správy o pandémii, ktorá sa začala šíriť z Číny. Maďar so svojou manželkou Barbarou trávi v rekreačnom dome pri mori už mesiac, informuje Total-croatia-news.

„Turisti, ktorí sa ocitli na Vire v čase, keď vstúpili do platnosti protivírusové opatrenia, s nami teraz zdieľajú osud korónovej krízy,“ povedal pre Dnevnik.hr Kristijan Kapović, starosta Viru.

„Cítim sa tu bezpečnejšie ako v Maďarsku, pretože na Vire nie sú infekcie,“ hovorí Barbara. Ústredie krízovej situácie vo Vire tvrdí, že je to zásluha dodržiavania všetkých pravidiel. Aj keď výnimky sa nájdu.

Pred niekoľkými dňami totiž našli v lodi na šírom mori dvoch Čechov, ktorí porušili pravidlá rybolovu. Obaja mali vysoké horúčky.

Našťastie sa u nich nezistil koronavírus a ich teploty zrejme spôsobila noc strávená vonku v chlade.

Na ostrove Vir celkovo strávilo sviatky 600 turistov – väčšinou šlo o takých, čo tu boli na víkend. Pokiaľ totiž niekto opustí svoje bydlisko na viac ako 24 hodín, spadá do kategórie turista.

Návštevníci pochádzajú zo strednej Európy, z okolia do 700 až 800 kilometrov – sú to Slovinci, Maďari, Slováci, Poliaci, Česi, Nemci, Rakúšania, Bosniaci.

Z celkového počtu registrovaných turistov v Chorvátsku je okolo 3 800 zo zahraničia, a teda 10 000 Chorvátov sa pred vírusom ukrýva vo svojich víkendových domovoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #koronavírus #Covid-19