Plastové kóje, časomer, dezinfekcia piesku: Taliani už riešia, ako si užijú pláž

Talianske pláže budú tento rok v lete kvôli koronavírusu celkom iste vyzerať úplne inak ako v minulých rokoch. Ich prevádzkovatelia aj ministerstvo turizmu už rieši, ako zabezpečiť, aby neboli prázdne.

17.04.2020 01:00
debata (1)

V Taliansku platí obmedzenie voľného pohybu zatiaľ do 3. mája, potom by sa mohli opatrenia postupne uvoľňovať. Aj potom sa však bude vláda snažiť, aby ľudia na verejnosti dodržiavali napríklad bezpečnú vzdialenosť.

Problémom zostáva otázka, ako zaistiť bezpečnú vzdialenosť na plážach, kam v lete mieria milióny Talianov aj cudzincov a miestami je tam toľko ľudí, že si skoro ani niet kam rozložiť uterák.

Rezervácie ležadiel, časy podľa veku

„Do mora toto leto budeme chodiť. Pracujeme na tom, aby to bolo možné,“ uistila tajomníčka ministerstva turizmu Lorenza Bonaccorsiová v televízii Rai.

Podľa nej vláda zvažuje rôzne opatrenia, ktoré by zabezpečili vhodnú vzdialenosť medzi ľuďmi na plážach, teda aby ležadlá a slnečníky boli niekoľko metrov od seba.

Ďalšími možnosťami sú podľa asociácie prevádzkovateľov talianskych pláží Federbalneari rezervácie ležadiel vopred, aby na pláži nebolo naraz príliš veľa ľudí, alebo časové obmedzenia pre rôzne vekové skupiny.

V hre je tiež zatvorenie plážových ihrísk, inštalácia zariadenia na umývanie rúk či dokonca dezinfikovanie piesku, povedal denníku Il Fatto Quotidiano podpredseda asociácie Federbalneari Mauro Della Valle.

Plastové ohrady?

Len máloktorého Taliana asi nezaujíma, či bude musieť v sparnom júli a auguste sedieť doma, bez toho aby sa mohol zvlažiť v mori.

„Môžeme, avšak zatiaľ len opatrne, začať myslieť na plánovanie dovolenky. Vakcína (proti covid-19) síce zrejme nebude, ale dúfajme, že budeme chorobu aj vírus lepšie zvládať,“ citoval denník La Repubblica námestníčku ministra zdravotníctva Sandru Zampaovú.

S kurióznom nápadom, ako zabezpečiť na plážach ochranu pred nákazou vírusom, prišla talianska firma Nuova Neon Group 2. Navrhuje inštalovať na plážach plastové 4,5 metra široké a dva metre vysoké „kóje“, v ktorých by boli dve ležadlá a jeden slnečník.

„Už sme dostali požiadavku od prevádzkovateľov pláží i reštaurácií,“ povedal denníku La Repubblica majiteľ firmy Claudio Ferrari. Podľa neho by sa plastové zábrany mohli dávať tiež okolo stolov v kaviarňach či reštauráciách.

Plastové boxy na plážach však považujú za nezmysel napríklad plavčíci z pláží. „Každý predsa vie, že v 40-stupňovej horúčave je nemožné ležať za plexisklom,“ citovala agentúra APA Maura Vanniho, šéfa združenia plavčíkov v Rimini.

O 25 miliónov zahraničných menej

Na niektorých talianskych plážach sa už na sezónu chystajú. Síce pláže stále kontrolujú policajti, ale napríklad v regiónoch Ligúria, Emilia Romagna či Abruzzo dávajú povolenie prevádzkovateľom pláží na vstup za účelom ich údržby a upratovania.

A zatiaľ čo dátum otvorenia pláží a podmienky, za akých to bude, sú stále predmetom diskusií, isté je už to, že tento rok bude na talianskych plážach viac domácich a menej cudzincov.

Podľa serveru thelocal.it Taliansko tento rok od júla do septembra očakáva o 25 miliónov zahraničných turistov menej, vlani ich za celý rok do krajiny pricestovalo vyše 60 miliónov.

Veľmi pravdepodobné je aj to, že aj Taliani tento rok zrušia dovolenku v cudzine a strávia ju práve na talianskych plážach.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #leto #pláže #koronavírus #Covid-19