Pre úraz musíte odísť z dovolenky skôr? Nie každé poistenie uhrádza nevyčerpané služby v hoteli

Okrem slnečných lúčov čakajú desaťtisíce Slovákov tento rok na dovolenke v zahraničí aj riziká úrazov. Svoje o tom vie Juraj Petro, ktorý sa nedávno vybral s rodinou na Maurícius. Oddych na dovolenke si Petrova rodina dlho neužila. Druhý deň pobytu na Mauríciu mali manželka, sestra a rodinná kamarátka nehodu v taxíku.

23.06.2011 11:35

Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo... Foto:
Ilustračné foto
debata

Pri čelnej zrážke zahynul taxikár a všetky tri ženy utrpeli vážne zranenia. ,,Manželka mala zlomenú nohu a potrhané šľachy, sestra otras mozgu a kamarátka si zlomila driekový stavec,“ opisuje Juraj Petro. Bez cestovného poistenia by ich lekárska starostlivosť v miestnom súkromnom zariadení vyšla poriadne draho. Za zlomenú nohu si nemocnica vyúčtovala 7¤800 eur a za dvojdňovú hospitalizáciu Jurajovej sestry s otrasom mozgu 1¤300 eur.

,,Poistení sme boli v poisťovni Kooperativa, po trojdňovej komunikácii medzi poisťovňou a lekármi sa obidve strany dohodli,“ dodáva. Najhoršie však dopadla rodinná kamarátka Eva Doležalová. ,,Pri nehode som si zlomila driekový stavec a poranila platničky nad ním,“ uviedla mladá žena. Po zvážení situácie sa rozhodla pre prevoz na Slovensko špeciálnym lekárskym lietadlom. Nevie presne, koľko prevoz poisťovňu stál, údajne sa hovorilo o sume 55-tisíc eur. Podľa Gabriela Tótha z poisťovne Allianz by takáto suma orientačne mohla sedieť. ,,Minule sme riešili prevoz zo Šanghaja, ktorý stál 86-tisíc, oveľa menej to teda nebude,“ tvrdí Tóth.

Po príchode na Slovensko predložil pán Petro poisťovni všetky lekárske správy, telefónne účty a správu od miestnej polície. Zranenia si vyžiadali aj dlhodobú práceneschopnosť, Jurajova manželka bude mať sadru na nohe šesť týždňov a pani Eva si zrejme pol roka nesadne. Navyše podľa Juraja hrozia manželke aj trvalé následky. ,,Lekári nám povedali, že je možná pravdepodobnosť obmedzenia pohybu. Pani Eva by po vyliečení mala byť v poriadku.

Keďže si neužili celý pobyt, od poisťovne by chceli uhradenie dovolenky. ,,Prakticky sme dovolenkovali len jeden deň, zvyšok bol strávený v nemocnici,“ odôvodňuje Petro. Podľa hovorkyne poisťovne Kooperativa Eriky Barkolovej však nárok na úhradu nemajú. ,,Ich poistenie sa vzťahuje na liečebné náklady, prípadne transport na územie Slovenska. Zaplatenie nečerpaných služieb v hoteli z dôvodu nutného transportu domov je zahrnuté v inom produkte,“ uviedla hovorkyňa.

Takto poistený však pán Petro nebol. Poisťovňa Kooperativa neuviedla, koľko by poistencom za nevyužitú dovolenku uhradili. Na porovnanie Union Poisťovňa hradí v takomto prípade každej dotknutej osobe 1¤050 eur, ak lekár nariadi odchod zraneného do vlasti. ,,Poisťovňa Allianz zaplatí odškodné sumu 10 eur za každý jeden deň nevyčerpanej dovolenky,“ odpovedá hovorkyňa Allianzu Lucia Muthová.

debata chyba