Slovenský a chorvátsky rezort diplomacie preberali aj letnú sezónu na Jadrane

Nielen samit EÚ s krajinami západného Balkánu, ale aj letná turistická sezóna v čase pandémie nového koronavírusu boli témami štvrtkového telefonického rozhovoru štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Martina Klusa s chorvátskou partnerkou, štátnou tajomníčkou Andrejou Metelkovou-Zgombičovou, informoval tlačový odbor slovenského rezortu diplomacie.

02.05.2020 08:00
chorvátsko, dubrovník, leto, pláž, more Foto:
Pohľad na Dubrovník s vyhľadávanou mestskou plážou. Ilustračné foto.
debata

„Chorvátsko má svoje prvé predsedníctvo počas jedného z najťažších období v histórii EÚ. Napriek tomu sa pandémiou nového koronavírusu nenechalo zaskočiť a je veľmi aktívne. Od polovice marca zorganizovalo už 27 videokonfe­rencií,“ zhodnotil Klus.

Obaja štátni tajomníci zároveň vyjadrili nádej, že vývoj epidemiologickej situácie umožní aspoň v obmedzenej miere letnú turistickú sezónu, keďže mnohí Slováci boli v minulosti zvyknutí stráviť letnú dovolenku v Chorvátsku.

Napriek tomu, že záujem o hľadanie vhodného riešenia je, ani jedna zo strán nechce predbiehať. „Bude to predmetom rozhovorov aj na európskej úrovni. Ale tento tlak tu už je a začína byť výrazný,“ povedal Klus.

Obe krajiny sa delia o mnohé priority v oblasti zahraničnej a európskej politiky a sú silnými podporovateľmi integrácie regiónu západného Balkánu do EÚ.

Klus v tejto súvislosti podotkol, že Slovensko je pripravené potvrdiť európsku perspektívu pre tento región.

„Vyjadril som naše odhodlanie prispieť k úspechu samitu EÚ západný Balkán, ktorý sa uskutoční na budúcu stredu 6. mája formou videokonferencie,“ doplnil Klus. Pôvodne sa mali lídri stretnúť v Záhrebe.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Chorvátsko #koronavírus #Covid-19