Grécko chce zachrániť turizmus, v júni otvorí ostrovy. No bankrot hrozí 65 % hotelov

Gréci mohli v týchto dňoch prvýkrát po šiestich týždňoch obmedzenia voľného pohybu prvýkrát ísť ku kaderníkovi, kúpiť si knihu či kvetiny, naďalej by ale mali na verejnosti dodržiavať bezpečnú vzdialenosť a v miestach s väčším počtom ľudí nosiť rúška. Tie sú povinné vo verejnej doprave, v nemocniciach či supermarketoch, kde za ich nenosenie hrozí pokuta až 150 eur, informovali miestne médiá.

07.05.2020 09:10
Oia, Grécko, domy, more, domy, veterné mlyny,... Foto:
Oia, Grécko. Ilustračné foto.
debata

Vláda sa uvoľňovaním snaží pomaly naštartovať ekonomiku, ktorá je asi z jednej pätiny závislá od cestovného ruchu.

Ten pandémia Covidu-19 citeľne poznamená, podľa odhadu hotelovej komory hrozí tento rok bankrot až 65 percentám gréckych hotelov.

Prichádza viac slobody

Hotely s celoročnou prevádzkou by sa v Grécku mali otvoriť 1. júna, ako oznámil minulý týždeň premiér Kyriakos Mitsotakis.

Ubytovanie pre turistov, ktoré funguje len v sezóne, by sa mohlo začať otvárať asi v polovici júna, keď sa podľa miestnych médií očakáva aj otvorenie gréckych ostrovov a začatie pravidelnej dopravy na ne. Presný harmonogram by ale mala vláda ešte len oznámiť v najbližších dňoch.

Ďalší zatiaľ známy termín je 11. mája, keď sa majú otvoriť aj väčšie obchody, s výnimkou nákupných centier, ktoré privítajú prvých zákazníkov až začiatkom júna.

Začiatkom júna sa otvoria aj reštaurácie a kaviarne a tiež kiná, divadlá a športoviská, ale len so 60-percentnou návštevnosťou. Od 18. mája budú môcť Gréci cestovať aj mimo svoju domovskú provinciu, nie však na grécke ostrovy.

Od 4. mája už Gréci nemusia nosiť pri sebe formulár s odôvodnením svojho pobytu vonku. Od 23. marca smeli Gréci vyjsť z domu len kvôli práci, do lekárne, k lekárovi, do banky, na nákup potrebného tovaru či na pohreb. Venčiť psa či behať smeli len v blízkosti domu.

Teraz sa môžu voľne pohybovať, ale len v rámci svojich provincií. Otvorili sa tiež kostoly pre individuálne modlitby, bohoslužby sa však budú môcť konať až o dva týždne.

Gréci si vedú dobre

Prvé uvoľnenie obmedzení spôsobilo v Aténach i ďalších mestách dlhé rady ľudí pred množstvom obchodov, napríklad s elektronikou. Preto niektorí obchodníci chystajú predĺženie otváracej doby.

Na dodržiavanie vzdialenosti a nosenie rúšok vo verejnej doprave dohliadali v Aténach, Solúne i ďalších gréckych mestách policajti, ktorí zatiaľ nedávali pokuty, ale žiadali ľudí bez rúšok, aby metro či autobusy opustili. V autobusoch či vlakoch sa smie obsadiť len polovica miest.

Grécko podľa vlády prešlo z fázy „ostaňte doma“ do fázy „ostaňte bezpeční“. Túto jedenásťmiliónovú krajinu doteraz chválili experti, že šírenie koronavírusu zvládla relatívne výrazne lepšie ako niektoré iné európske krajiny.

V krajine sa doteraz potvrdilo len na 2630 prípadov nákazy koronavírusom a 145 nakazených zomrelo.

Vláda však varovala pred nebezpečenstvom novej vlny, ak ľudia nebudú dodržiavať stanovené pravidlá. „Teraz musíme byť dvakrát takí opatrní,“ povedal premiér Kyriakos Mitsotakis.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #koronavírus #Covid-19