Muž dostal pokutu 1000 eur za 2 kilá ukradnutého piesku z obľúbenej pláže

Dovolenka sama osebe nie je lacná záležitosť a v časoch koronakrízy ani úplne bez rizika. Turista na Sardínii si však doprial ešte viac vzrušenia, keď sa rozhodol z pláže ukradnúť vo svojom kufri takmer dva kilogramy piesku.

17.09.2020 07:00
debata

Francúzovi sa dovolenka na talianskom ostrove zjavne zapáčila natoľko, že si chcel domov doniesť „kúsok raja“, informuje Travelandleisu­re.com.

Iní návštevníci spomínajú na cestu pri pozornostiach z obchodov, tento cestovateľ sa rozhodol pre prozaickejší suvenír. Do fľaše si odsypal biely piesok, na ktorom sa počas výletu slnil a ukryl ho do svojej batožiny.

Zlodeja však pri pokuse o pašerácky zločin na letisku Cagliari Elmas odhalili, informovala CNN, a musel zaplatiť pokutu vyše 1000 eur, za ktorú by si radšej mohol dopriať tisíc magnetiek s motívom Sardínie.

Skonfiškovaná fľaša skončila v sklade, kde sa podľa strážnika počas roka vždy nahromadí veľké množstvo nádob s rovnakým obsahom.

Miznutie piesku zo Sardínie, najmä ten zo snehobielych alebo ružových pláží, je problémom už dlhodobo. Turisti si ho nosia domov na pamiatku, alebo dokonca predávajú na internete.

Piesok na Sardínii je však zákonom chránený od roku 2017 a jeho odcudzenie je nezákonné. Tresty za krádež piesku rastú za posledné tri roky a posledne sú oveľa prísnejšie.

Uberanie z pláží nepoškodzuje iba životné prostredie, ale tiež ohrozuje udržanie pobrežia pre ďalší rozvoj cestovného ruchu na Sardínii.

Pokuty za kradnutie piesku sa pohybujú od 500 až do 3 000 eur, v závislosti od toho, odkiaľ ho turista vzal. Ak niekto uvidí, že ktosi berie z pláže piesok, má kontaktovať políciu.

Vlani dvojici – zhodou okolností tiež z Francúzska – hrozilo väzenie až 6 rokov za 14 fliaš naplnených 40 kilogramami piesku, ktoré sa pokúsili prepašovať z ostrova.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sardínia #piesok