Hlasy rozhodli o top 20 ostrovoch Európy. Tu je predkoronový rebríček

Nie len dovolenky, ale aj rebríčky top destinácií, ktoré vydávajú rôzne vplyvné cestovateľské portály, sú tento rok v tieni číhajúcej nákazy. Poďte si aspoň zasnívať o krásnych miestach planéty, ktoré azda raz navštívime. Súhlasíte s rebríčkom, ktorý vydal turistický poradca Travel + Leisure?

30.09.2020 07:00
debata

Tohtoročné ocenenia World’s Best Awards odrážajú názory a cestovateľské skúsenosti turistov ešte spred obdobia, keď svet masovo pocítil následky koronavírusu a v dôsledku opatrení sa na dlhé mesiace zatvorili hraníc krajín. Portál však dúfa, že výsledky budú inšpiráciou do budúcnosti.

Rok čo rok hlasujú čitatelia časopisu Travel + Leisure o najlepších miestach na svete – mestách, ostrovoch, hoteloch, rezortoch, kúpeľoch, výletných lodiach… Top ostrovom Európy už dlho kraľujú grécke skvosty a aj samotná krajina patrí medzi najobľúbenejšie dovolenkové destinácie. Tento raz je z top dvadsiatky až sedem ostrovov gréckych.

Turisti sa však otvorili aj novým možnostiam a v hlasovaní sa do zoznamu najobľúbenejších dostali aj ostrovy Škótska, Talianska, Španielska, Portugalska či Chorvátska.

Na zoznam sa aktuálne vrátili aj ostrovy Dodekanézy a Rhodos, ktoré sa v elitnom výbere objavili naposledy v roku 2017. Rhodos, ktorý je z týchto ostrovov najväčší, je obzvlášť bohatý na historické pamiatky vrátane starobylých ruín a stredovekých starých miest, ktoré sú aj na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Milovníci pláží majú nepreberné množstvo možností, od Agathi, malého piesočnatého úseku, až po slávnu a rušnú pláž Faliraki, ktorá je posiata reštauráciami a hotelmi. Jeden z čitateľov portálu o Rhodose napísal: „Je to náš obľúbený ostrov, ktorý treba navštíviť – je preplnený históriou, krásnymi výhľadmi, plážami, dobrým jedlom a mnohými ďalšími pôžitkami!“

Čitatelia boli rovnako nadšení chorvátskym Hvarom a Dalmatínskymi ostrovmi. Týchto 79 ostrovov oplýva vinicami, olivovými hájmi, zelenými lesmi a samozrejme krásnymi plážami. Pre tých, ktorých predstava dokonalej dovolenky zahŕňa elegantné butikové hotely a rušný nočný život, je Hvar dokonalým miestom.

1. Páros, Grécko, skóre: 90,55

Stelesnenie gréckej mágie, nadchýnajú sa čitatelia T+L nad ostrovom, ktorý má jedny z najkrajších pláží na svete – biely piesok je obklopený skalnatými útesmi na jednej strane a tyrkysovými vodami na druhej.

Vo vnútrozemí očarí návštevníkov svojou tradičnou kykladskou architektúrou, malými dedinkami a starobylými pamiatkami.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Paros, Greece @delafuentecam #paros #greece

Príspevok, ktorý zdieľa Visit Paros & Antiparos Island (@visit.paros),

2. Mílos, Grécko, skóre: 90,33

3. Sicília, Taliansko, skóre: 88,62

4. Azory, Portugalsko

5. Hvar a Dalmatínske ostrovy, Chorvátsko

6. Kréta, Grécko

7. Ischia, Taliansko

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ischia - Italy (@ischia),

8. Malorka, Španielsko

9. Madeira, Portugalsko

10. Rhodos a Dodekanézy, Grécko

11. Santoríni, Grécko

12. Orkneje, Škótsko

13. Shetlandské ostrovy, Škótsko

14. Gozo, Malta

15. Sardínia, Taliansko

16. Kanárske ostrovy, Španielsko

17. Skye a Hebridy, Škótsko

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Andrew Peacock (@peacc),

18. Korfu a Iónske ostrovy, Grécko

19. Capri, Taliansko

20. Mykonos, Grécko

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #ostrovy