Je Stromboli najnebezpečnejší ostrov Európy? 300 ľudí žije pod aktívnou sopkou

Stromboli je najvzdialenejší zo siedmich talianskych Liparských ostrovov. Minulé leto ním otriasli veľké výbuchy, ktoré usmrtili jedného talianskeho turistu a vyžiadali si evakuáciu 70 ľudí.

17.11.2020 07:00
Stromboli taliansko sopka erupcia Foto: ,
Oblak dymu nad sopkou Stromboli.
debata

Napriek riziku asi 300 obyvateľov žije priamo pod jednou z najaktívnejších sopiek na svete, pretože jednoducho milujú toto magické miesto.

Stromboli je ostrov – ako inak – sopečného pôvodu, leží neďaleko Sicílie, a jeho názov vznikol skomolením gréckeho slova strongylae, čo znamená okrúhly. Ľudia na ňom žijú už od staroveku. Dnes sa na ňom nachádzajú dve osady: Stromboli na severovýchode a Ginostra na juhozápade. Asi tri stovky obyvateľov sa živia vinohradníctvom a poskytovaním služieb v cestovnom ruchu.

Rovnomennú sopku na ostrove Stromboli, ktorá je stará asi 40 000 rokov, poznali už od staroveku, záznamy o jej erupciách majú vyše 2500 rokov. Vďaka jej jasnej a výraznej aktivite ju prezývali Maják stredomoria.

Ostatná erupcia stratovulkánu trvá bez prerušenia od roku 1934, približne v 20-minútových intervaloch, v rokoch 2002 a 2003 dokonca poškodila obidve dediny na ostrove.

Po sopke Stromboli vedci pomenovali aj tzv. strombolský typ erupcie, keď žeravá láva, ktorú sopka vymršťuje dohora, padá naspäť do krátera.

Naposledy sa sopka vysoká 926 metrov, s troma krátermi na vrchole, vehementne ohlásila 28. augusta 2019 a začala chrliť lávu.

Na južnom svahu vulkánu došlo k silnej explózii, z krátera sa do výšky vzniesol sopečný popol. Predtým sa sopka zatriasla v júli, pri niekoľkých výbuchoch zahynul návštevník zo Sicílie. Následne úrady prístup na vrchol sopky z bezpečnostných dôvodov zakázali.

Vulkán zaujal aj literátov – niektorí hovoria, že podľa nej Tolkien v Pánovi prsteňov opísal Orodruinu, Horu Osudu. A priamo sa objavil aj v ďalšom slávnom diele, hrdinovia Verneovho románu Cesta do stredu Zeme vystúpili na povrch práve z krátera tejto sopky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #sopka #vulkán #Stromboli