EÚ určila, koľko najviac odpadkov môže byť na pláži

Európska komisia definovala, ako majú vyzerať pláže a pobrežia Európy. Odborníci sa zhodli, že na plážach bude musieť byť menej ako 20 kusov odpadkov na každých 100 metrov pobrežia, aby sa dali považovať za čisté a bezpečné.

25.11.2020 07:00
voda, plast, odpadky Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Takáto jasná definícia je hmatateľným cieľom pre všetky európske pláže a predstavuje významný záväzok udržiavať ich čisté, píše FTN News. Eurokomisár pre životné prostredie Virginijus Sinkevičius uviedol: „Táto dohoda je znakom toho, že sme zintenzívnili boj proti odpadkom na našich plážach a pobrežiach, čo bude prínosom pre životné prostredie, pre našu modrú ekonomiku a pre nás všetkých.“

Modrá ekonomika je podnikateľský model založený na napodobňovaní prírody, vytváraní lokálnej ekonomiky, podpore sociálneho kapitálu, kaskádovaní materiálov, živín a energie, nulovej produkcii odpadov a vytváraní pracovných miest na lokálnej úrovni. Umožňuje v priebehu 10 rokov s využitím 100 inovácií, ktoré sú inšpirované prírodou, vytvoriť 100 miliónov pracovných miest.

Hraničná hodnota – počet odpadkov na pláži – určili podľa rámcovej smernice o morskej stratégii Komisie EÚ, ktorá vyžaduje, aby členské štáty vypracovali a implementovali stratégie na ochranu morského prostredia.

Táto hodnota dokazuje záväzok EÚ splniť cieľ OSN 14.1 zameraný na trvalo udržateľný rozvoj, ktorým je výrazné zníženie znečistenia morí do roku 2025.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #odpadky #pláže