Turci otvorili pláž na predmestí Famagusty, cyperskí Gréci sú znepokojení

Premiérovo po 46 rokoch mohli obyvatelia etnicky rozdeleného Cypru vstúpiť na pláž Varosha v tureckej časti "Afroditinho ostrova". Mohli si tak užívať čistú azúrovú vodu, no v ostrom kontraste tiež okolité rozpadávajúce sa budovy tohto opusteného predmestia Famagusty.

11.10.2020 09:00
debata

Stovky ľudí najprv museli prejsť bránou stráženou tureckými Cyperčanmi a po čerstvo vyasfaltovanej ceste sa dostali na pláž, ktorá bola kedysi klenotom niekdajšieho vyhľadávaného turistického letoviska na Cypre.

Cestu po oboch stranách lemovala policajná páska, aby sa zblúdilí chodci a zvedavci nemohli dostať do budov, na ktorých sa počas uplynulých desaťročí podpísal „zub času“.

Rozhodnutie Turecka a Severocyperskej tureckej republiky otvoriť kilometer dlhý úsek pláže však ostro odsúdila legitímna a medzinárodne uznaná vláda ostrova.

Cyperský prezident Nicos Anastasiades nazval otvorenie pláže „porušením medzinárodného práva“ a rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN.

Generálny tajomník OSN António Guterres aj šéf EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell vyjadrili znepokojenie nad činmi, ktoré podľa nich môžu zvýšiť napätie a podkopať najnovšie pokusy o opätovné začatie rozhovorov.

Grécki Cyperčania museli ujsť z Varoshe v roku 1974, keď v oblasti postupovala turecká armáda. Tí sa teraz obávajú, že otvorenie pláže predstavuje iba prvý krok a tureckí Cyperčania úplne ovládnu toto územie.

Bývalí obyvatelia Varoshe usporiadali vo štvrtok demonštráciu na priechode pozdĺž nárazníkovej zóny kontrolovanej OSN, aby vyjadrili svoj nesúhlas s otvorením pláže.

„Ako sa niekto nemôže hnevať po tom, čo dnes videl? Varosha by mala byť odovzdaná jej právoplatným majiteľom. Toto je psychologický tlak,“ povedal starosta Famagusty v exile Simos Ioannou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus