Teraz alebo nikdy. Titanic o 10 rokov zožerú baktérie, ponorte sa k nemu za 100 000

Titanic sa potopil pred 109 rokmi, objavili ho pred 25 rokmi a za posledných 15 rokov ho videlo len veľmi málo ľudí - odhaduje sa, že vrak navštívilo menej ako 200 ľudí. Čoskoro ho však budú môcť vidieť ďalší. Takí, ktorí neváhajú na tento účel minúť 125 000 dolárov (105 000 eur).

03.02.2021 07:00
titanic , vystava , titanik, skrutky Foto: ,
Skrutky Titanicu. Ilustračné foto.
debata (1)

Stockton Rush, prezident spoločnosti OceanGate Expeditions, ktorá túto výpravu organizuje, hovorí, že napriek vysokej cene nejde o žiaden luxusný výlet, ale o skutočnú misiu.

Slávna loď, ktorá sa potopila hneď počas svojej prvej plavby z britského Southamptonu do New Yorku v roku 1912, po tom ako narazila do ľadovca, leží na dne 4 kilometre pod vodou a 600 kilometrov od pobrežia kanadského Newfoundlandu.

Tí, ktorí sa prihlásia na jednu z deväťdňových misií v rámci Expedície preskúmania Titanicu, budú musieť absolvovať pohovor, ako aj jedno- alebo dvojdňový testovací ponor v Seattli, aby zistili, aké to je byť zatvorení v ponorke, informuje Business Insider.

Musia byť fyzicky schopní zvládnuť plavbu pod vodou a zároveň si musia s ostatnými členmi posádky „sadnúť“, pretože nie je nič horšie, ako byť uväznení v malom priestore s ľuďmi, ktorí si nie sú navzájom sympatickí.

Laickí členovia expedície sa nebudú volať „výletníkmi“, ale špecialistami misie. Budú sa považovať za vedcov z radov občanov, pretože pri každom ponorení dostanú pokyny, čo by mali robiť alebo hľadať.

Traja vybraní dobrodruhovia odštartujú svoju cestu zo St. John's v štáte Newfoundland, odkiaľ sa 36 hodín budú plaviť loďou k vraku Titanicu, ktorý je na zozname dedičstva UNESCO.

Počas plavby absolvujú bezpečnostné školenie a oboznámia sa so všetkými prístrojmi, od sonarov až po externé kamery so 4K rozlíšením.

Trojica sa po príchode na miesto nalodí do ponorky spolu s výskumníkom a pilotom. Celý ponor potrvá asi 10 hodín – 2,5 hodiny cesty nadol, 3 až 5 hodín skúmanie vraku a plavba na hladinu.

Ponorka je skonštruovaná špeciálne pre tento druh expedície, vznikla s pomocou NASA. Je to pravdepodobne jedna z technologicky najvyspelejších súkromných ponoriek na svete.

Okrem prístrojov má aj toaletu. Súkromie však zaručuje len čiastočne a slúži najmä pre prípady núdze. Stravovací plán pred cestou by mal podľa Stocktona Rusha zabezpečiť, aby jej použitie nebolo potrebné.

A prečo sa vlastne koná celá expedícia? Hlavným cieľom série návštev Titanicu je zachytiť dostatok údajov vo forme fotografií, videí, laserových skenov a sonarov na vytvorenie úchvatného 3D modelu.

Vedci chcú tiež posúdiť stav vraku a rýchlosť jeho rozpadania a zdokumentovať okolitý morský život.

Vrak sa totiž stráca prim pred očami a odborníci odhadujú, že do roku 2030 z neho neostane nič. Na vine sú hlbokomorské prúdy, korózia soľou a baktérie, ktoré rozožierajú kov.

Keďže loď je taká obrovská, predpokladá sa, že dokumentáciou jej vraku sa bude v nasledujúcich rokoch zaoberať mnoho podobných expedícií.

Rush sľubuje, že hostia v ponorke uvidia okrem samotného Titanicu aj osobné predmety cestujúcich ako okuliare, obuv, oblečenie, fľaše, hračky.

Je to však pochmúrne miesto, vlastne masový hrob, keďže pri katastrofe prišlo o život naraz vyše 1500 ľudí.

Spoločnosť OceanGate plánuje na rok 2021, od mája do júla, šesť ciest. Na jednej je miesto pre 9 „špecialistov z ľudu“ a takmer štyri desiatky lístkov sa už predali.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ponorka #Titanic #vrak lode