Štyri mestá, ktoré pochovala voda a objavili sme ich až nedávno

Pod hladinami oceánov, riek či jazier sa skrýva viac ako len ryby. Potápači a prieskumníci tam neustále objavujú prekvapivé množstvo miest, na ktoré sa už dávno zabudlo alebo sme ich považovali len za rozprávkové miesta, ktoré si ktosi raz vymyslel.

15.03.2021 07:00
debata

Voda má svoje tajomstvá a jej vlny zahaľujú kedysi veľkolepé chrámy, rušné ulice a úchvatné pamiatky. Tu je niekoľko stratených miest, ktoré sme v hĺbkach objavili len celkom nedávno.

Baia/Baiae, Taliansko

Ruiny Baie sú roztrúsené v Neapolskom zálive, neďaleko oveľa slávnejšieho „strateného“ mesta Pompeje. Rovnaký nešťastný osud postihol aj toto starorímske mesto. Obe sa stali obeťou sopečného výbuchu.

Niektorí historici sa však domnievajú, že na rozdiel od Pompejčanov sa obyvateľom mesta Baia podarilo pred prúdmi lávy ujsť a opustiť svoje domovy skôr ako zmizli pod hladinou vody.

Zvyšky potopeného mesta, ktoré svoj vrchol zažilo od približne roku 100 pred Kristom do roku 500 po Kristovi, sa dnes pred očami potápačov javia skôr ako prehliadka sôch, než miesto, kde kedysi žili ľudia.

To preto, že Baia nikdy nebola mestom v pravom slovazmysle. Bola letoviskom pre vtedajšiu smotánku, dejiskom opulentných večierkov boháčov, ktorí v nej mali svoje dovolenkové vily. Palác tam vlastnil napríklad aj Július Cézar.

Baia dokonca neskôr kvôli svojej povesti miesta radovánok a hedonizmu dostala prezývku „Las Vegas Rímskej ríše“.

Na mesto zábavy starého sveta sa po katastrofe na dlhé storočia úplne zabudlo. Až v 40. rokoch 20. storočia odhalili letecké snímky pod hladinou akési štruktúry, z ktorých sa vykľula Baia.

V roku 2002 stratené mesto vyhlásili za chránenú morskú oblasť – Parco Archeologico Sommerso di Baia.

Pavlopetri, Grécko

Pavlopetri bolo v dobe bronzovej prístavom, dnes leží v zálive Vatika v Laconii pod hladinou, hneď vedľa bledozlatej piesočnej pláže.

Pred očami moderných ľudí sa skrývalo až do roku 1967, keď ho pri potápaní náhodou objavil Nicholas Flemming, morský biológ z britskej University of Southampton.

Po svojom náleze sa na miesto vrátil aj so skupinou študentov a pred nadšenými potápačmi sa zrazu objavila sieť ulíc, nádvoria a záhrady, kamenné domy, hroby a črepy z keramiky z mykénskeho obdobia.

Neskoršie skúmanie zistilo, že mesto bolo väčšie a staršie, ako sa pôvodne zdalo, so sofistikovaným usporiadaním dobre navrhnutých ciest, zložitými vodnými systémami, chrámami a veľkým centrálnym námestím.

Predpokladá sa, že Pavlopetri uväznilo do vodného hrobu zemetrasenie okolo roku 1000 pred naším letopočtom.

Simena, Turecko

Kamenné ruiny tohto potopeného mesta lákavo vykúkajú nad vlnami tyrkysovo zafarbenej vody pri skalnatom pobreží severu Kekovy, malého neobývaného ostrova pri pobreží Antalye.

Simena bola námorná obchodná stanica a starobylé osídlenie približne z roku 2000 pred naším letopočtom.

Jej príťažlivosť tkvie v tom, že sa neprepadla hlboko pod vodu, ale múry budov vidieť tesne pod hladinou priezračnej vody, niektoré, vrátane zdobených hrobiek, vytŕčajú aj nad ňou.

Ďalšie stavby, vrátane lodenice, kostola a kamenného schodiska, sú priamo na okraji vody a dokazujú labilné umiestnenie mesta na pobreží. Osud Simeny sa spečatil v 2. storočí, keď mesto zasiahla séria zemetrasení a nakoniec sa celé potopilo.

Ostrov Kekova je dnes neosídlený, jedinými obyvateľkami sú rozptýlené pasúce sa kozy. Má status Osobitne chránenej oblasti a na predbežnom Zozname svetového dedičstva UNESCO. Je tu zakázané potápanie a šnorchlovanie, niektoré turistické lode majú povolenie pomaly okolo preplávať.

Atlit Yam, Izrael

Pozostatky tejto neolitickej usadlosti znovuobjavili v roku 1984 pod hladinou Stredozemného mora, kúsok od pobrežnej oblasti Atlit, južne od Haify.

Mestečko z roku 7000 pred naším letopočtom je jedným z prvých potopených, ktoré sa objavili.

Je tiež jedným z najzachovalej­ších – s kamennými studňami, skladmi obilia a dokonca aj hrobmi s kostrami.

Nachádza sa tu aj kamenný kruh, ktorého účel a pôvod je zahalený tajomstvom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #more #záplavy