Okružné plavby v čase korony: Dovolenka na výletnej lodi? Len s testom a náramkom

Roky sa o výletných lodiach a plavbách hovorilo v superlatívoch ako o jednom z najrýchlejšie rastúcich odvetví turizmu so všetkými plusmi, aj mínusmi – najmä z hľadiska ochrany životného prostredia.

11.01.2021 07:00
MSC Virtuosa, výletná loď Foto:
MSC Virtuosa
debata

Na druhej strane okružné plavby boli základným prvkom ekonomiky mnohých ostrovov a prímorských miest, ale závisela od nich aj významná časť európskeho prístavného hospodárstva a lodiarstva.

Len v Európe predstavovali v roku 2019 tržby spojené s výletnými plavbami 48 miliárd eur a celosvetovo sa na výletných lodiach za rok plavilo 30 miliónov ľudí.

Lenže prišiel rok 2020 a s ním koronakríza a výletné lode sa stali predmetom záujmu médií z dôvodu šírenia koronavírusu na ich palubách. Určite si spomínate na prípad lode Diamond Princess, ktorá zakotvila v prístave Yokohama v Japonsku.

Prepad záujmu o výletné plavby sa v roku 2020 odhaduje na 80 až 90 %, plavebné spoločnosti ale dúfajú, že už rok 2021 bude znamenať obrat.

Veľkí prevádzkovatelia však museli prevádzku lodí a organizáciu plavieb úplne prispôsobiť súčasným podmienkam ovplyvneným pandémiou koronavírusu.

Podrobnosti nedávno predstavila na medzinárodnej online tlačovej konferencii talianska spoločnosť MSC Cruises. V rámci opatrení zaviedla napríklad PCR test pre všetkých cestujúcich pred nástupom na palubu, ako aj nepretržité monitorovanie zdravotného stavu hostí a posádky počas plavby.

Znížila celkovú kapacitu cestujúcich na palube a zaviedla čistenie vzduchu v priestoroch lode technológiou UV-C, ktorá ničí 99,97 % mikróbov.

Všetci cestujúci tiež dostanú náramok, ktorý umožní sledovať ich kontakty a poskytne údaje o interakciách na palube, ako aj počas exkurzií na pevnine.

Na lodiach MSC Cruises sa zároveň nachádzajú najvyspelejšie zdravotnícke zariadenia a služby, ktoré sú k dispozícii nielen počas monitorovania zdravotného stavu, ale najmä v prípade, že sa na palube objavia osoby pozitívne na koronavírus.

„Zavedené opatrenia potvrdili, že spoločnosť dokáže izolovať pozitívne prípady a súčasne poskytuje hosťom na palube modernú zdravotnú starostlivosť,“ konštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Angelo Capurro.

MSC Seahore Foto: MSC Cruises
MSC Seahore, výletná loď MSC Seahore

Výsledkom týchto zmien je, že v tejto chvíli sú okružné plavby typom dovolenky, kde môžu ísť hostia bez obmedzení do reštaurácie, baru, divadla či kina.

Žiadny z týchto priestorov sa nezatvára o 18.00, ani nie je potrebné sa vrátiť večer domov, lebo od 22.00 platí zákaz vychádzania.

Teraz v januári robí spoločnosť okružné plavby popri talianskom pobreží na Maltu, od februára sa program plavieb rozširuje o plavby aj popri gréckom pobreží a v juhovýchodnej Afrike.

O tom, že svetové lodiarske spoločnosti veria v návrat cestujúcich na paluby svojich lodí, svedčí aj počet nových výletných lodí, ktoré majú začať plávať v roku 2021 na svetových moriach.

Už spomínanej MSC pribudnú dve nové plavidlá. MSC Virtuosa, ktorá mala začať pôvodne sezónu v novembri 2020, ale prvá plavba je nakoniec naplánovaná na 8. mája a mala by sa plaviť severom Európy. Druhou loďou bude MSC Seahore pre 5632 pasažierov, ktorá sa bude plaviť od 1. augusta po Stredozemnom mori a v novembri sa presunie do Karibiku.

Ďalšia, aj u nás známa spoločnosť Costa, spustí na vodu tiež novú loď – Costa Firenze, ktorá bola pôvodne určená pre čínsky trh, ale najprv sa bude plaviť po Európe.

Prvá plavba je naplánovaná na 28.2. po západnom Stredomorí. Spoločnosť plánuje aj predstavenie ďalšej lode – Costa Toscana, to ale bude asi až na jeseň.

Aj americká spoločnosť Royal Caribbean International plánuje spustenie novej lode, ktoré je jej 27. v poradí.

Odyssey of the Seas má mať debut v marci a najprv bude absolvovať len krátke plavby okolo Britských ostrovov. V lete sa bude plaviť z Ríma po východnom Stredomorí, od novembra bude pôsobiť v USA.

Ďalšia známa lodná spoločnosť – americká Carnival Cruise Line predstaví na jar svoju prvú loď, ktorá používa ako palivo výlučne skvapalnený zemný plyn. Plavidlo s názvom Mardi Gras pre 5 200 pasažierov vypláva na svoju prvú plavbu v apríli 2021.

Svoju druhú loď na skvapalnený zemný plyn plánovala tento rok spustiť na vodu aj nemecká spoločnosť Aida Cruises, jej výstavba sa však oneskorila a z premiérovej sezóny, ktorou malo byť pre loď Aida Cosma leto 2021, nebude nič. Na už naplánované plavby použije spoločnosť sesterskú loď Aida Nova.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výletná loď #koronavírus #Covid-19