Turisti sa môžu pozrieť do hĺbky 1000 metrov. V modrej ponorke za milióny

Vystúpiť z jachty a potopiť sa do hĺbky oceánu v priehľadnej ponorke. Môže to znieť ako prepracovaná scéna z filmu s Jamesom Bondom. Vďaka technologickému pokroku je však také podmorské dobrodružstvo možné aj v reálnom svete, ak máte milióny nazvyš.

03.01.2021 15:30
debata

Spoločnosť Triton Submarines dodala svoju prvú súkromnú ponorku pre šesť osôb určenú na turistické výlety, ktorá sa môže potopiť do hĺbky 1000 metrov, píše server CNN.

Ponorku Triton 3300/6, ktorá stojí 5,5 milióna USD (asi 4,5 milióna eur), označujú za „podmorský salón“. Je vybavená najväčším priehľadným sférických priestorom pre cestujúcich na svete.

Má priemer 2,5 metra a poskytuje očarujúce výhľady pod morskou hladinou pre všetkých na palube.

Vnútorný priestor plavidla je porovnateľný s kabínou súkromného tryskového lietadla Cessna Citation CJ2 pre šesť cestujúcich. Vonkajšia farba je modrá, aby ponorka splynula s morskou hladinou.

Vzduch a batéria vydrží na podmorský výlet trvajúci viac ako desať hodín. Stavba plavidla trvala dva roky.

Dopyt po ponorkách v posledných rokoch značne vzrástol. Stále viac majiteľov obrích jácht vyhľadáva tieto plavidlá ako prostriedok zábavy pre rodinu a priateľov na mori.

Záujem tiež nepochybne podporili dokumentárne programy ako Modrá planéta.

Ponorky však zatiaľ zostávajú určené len pre bohatých, pretože ich výroba je časovo náročná a nákladná. Všetky ponorky Triton sa vyrábajú ručne pomocou prvotriedneho, opticky dokonalého akrylu, aby výhľad bol čo najjasnejší.

Väčšina z nich sa vyrába zhruba rok, ale dodávka úplne nového modelu, ktorého súčasťou je aj vývoj, môže trvať 24 mesiacov. Firma v súčasnosti pracuje na dvoch objednávkach – pre sedem a deväť osôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #ponorka