Kindervajíčka, motorky, telefóny. Sedem bizarných vecí, ktoré vyplavilo more

Mušle, chaluhy, konáre... To sú bežné veci, ktoré more vyvrhne na pláž. No človek by nečakal, že počas prechádzky na brehu nájde práškové mlieko, stovky plastových vajec s hračkami alebo úplne nové dopravné prostriedky trčiace z piesku.

30.03.2021 07:00
debata

Vajíčka s prekvapeniami

Deti z nemeckého ostrova Langeoog v Severnom mori mali začiatkom januára 2017 druhé Vianoce, píše Love Exploring. Na pláži sa totiž objavili stovky farebných plastových vajíčok, ktoré tradične obsahujú malú hračku. Čokoláda sa v mori roztopila.

Nádielka sa na súš dostala z dánskeho nákladného kontajnera, ktorému sa počas búrky náklad vysypal do mora.

Vrecia sušeného mlieka

V januári 2012 bol na novozélandskú pláž Waihi neobvyklý pohľad. Pokrývali ju vrecia plné bieleho prášku. Vysvitlo, že ide o náklad sušeného mlieka, ktorý sa vysypal z nákladnej lode plávajúcou pod libérijskou vlajkou, ktorá narazila na pobrežný útes koncom roka 2011.

Okrem kontajnerov a ich obsahu sa však do vody dostali aj nebezpečné látky – 1700 ton ťažkého vykurovacieho oleja a 200 ton lodnej nafty. Loď vtedy spôsobila najhoršie znečistenie mora na Novom Zélande.

Telefóny v tvare Garfielda

V 80. rokoch sa na plážach v Bretónsku začali objavovať vyplavené plastové telefóny v tvare známej animovanej mačky. Telefóny sa na brehu objavovali celé roky a záhada sa vyriešila až v marci 2019, keď sa v morskej jaskyni našiel vypadnutý prepravný kontajner plný Garfieldov.

Vrak lode

Loď, ktorá je dnes jedným zo symbolov gréckeho ostrova Zakynthos, sa na piesčitý breh v zátoke na severozápadnej strane vyplavila v októbri 1980.

Hrdzavejúca MV Panagiotis začala lákať pozornosť turistov svojím ponurým zjavom, ale aj príbehom. O tom, ako narazila na plytčinu, sa veľa nevie, no jedna z teórií hovorí, že sa na nej z Albánska do Pireusu plavili pašeráci, ale keď ich začala prenasledovať námorná hliadka, ušli z nej.

Motorky, tenisky, kamery

Zvyčajne opustená pláž Branscombe, ktorú tvorí pás štrku pozdĺž Jurského pobrežia v Devone, bola v jeden chladný januárový deň roku 2007 svedkom zaujímavej scény. Celý breh pokryl náklad lode MSC Neapol, ktorý sa vysypal do mora počas búrky.

Ležali tam motorky, kozmetika, autosúčiastky, kamery, golfové palice, tenisky, vínne sudy. Keď to miestni zistili, bežali si povyberať z tovaru. Polícia musela pláž uzavrieť, aby zabránila ďalšiemu rabovaniu.

Rúška

Väčšina zo 7,4 milióna obyvateľov Hongkongu bola zvyknutá nosiť na tvári masky aj pred pandémiou. Je to ich bežná súčasť života kvôli znečisteniu a z iných zdravotných dôvodov.

Vypuknutie pandémie koronavírusu však znamenalo obrovský nárast v dopyte po rúškach a tie vyradené sa vo veľkej miere ocitali na hongkonských plážach.

Chirurgické masky sú vyrobené z polypropylénu – plastu, ktorý sa rozpadá veľmi pomaly, preto tento odpad predstavuje obrovskú hrozbu pre podmorský život.

Bunker z druhej svetovej vojny

Tento betónový bunker, ktorý bol počas druhej svetovej vojny súčasťou britskej pobrežnej obrany, dnes leží vyvrátený nabok na pláži ostrova Sheppey v Kente. Nevyplavilo ho more, ale do svojej bizarnej polohy sa dostal v dôsledku erózie pobrežia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #more #pláž