Dovolenka na Jadrane: Budú v Chorvátsku platiť Covid pasy?

Chorvátsko rokuje s viacerými štátmi o dvojstranných dohodách, ktoré by uľahčili zaočkovaným proti Covidu-19 cestovanie za dovolenkou pri mori, a to bez nutnosti predloženia negatívneho PCR testu, informoval Poslovni Dnevnik.

23.02.2021 07:00
Chorvátsko, dovolenka, letovisko, more Foto:
Pôjdeme tento rok na dovolenku do Chorvátska? A za akých podmienok?
debata (19)

Európa si myslí, že na základe neabsolvovaného očkovania by nemalo dochádzať k diskriminácii, preto si Chorvátsko uvedomuje, že ide o citlivú záležitosť, píše Total-croatia-news. Definitívne rozhodnutie, či bude krajina na brehu Jadranu akceptovať takzvané očkovanie pasy, ešte nepadlo.

V utorok 23. februára sa má uskutočniť stretnutie Európskej komisie k téme Covid pasov, ktoré by mohlo dať odpoveď na otázku, ako budú môcť ľudia cestovať v rámci hraníc Európskej únie, najmä či v lete bude možné sa vydať na dovolenku.

Chorvátsko, ktoré zvažuje zavedenie cestovných Covid pasov, sa na mnohých rokovaniach k téme nevyjadrovalo a čaká na spoločné riešenie EÚ. Naopak, niektoré ďalšie európske krajiny, ktoré by počas sezóny rady otvorili svoje hranice zahraničným turistom, už podpísali dohody s inými štátmi, z ktorých cestujúci najčastejšie prichádzajú.

Napríklad Grécko, ktoré ako prvé zhruba pred mesiacom začalo s vydávaním Covid pasov na úrovni Európskej únie, zatiaľ podpísalo dohodu s Izraelom a s Cyprom a teraz ohlasuje dohodu so Spojeným kráľovstvom, keďže turisti z tohto ostrovného štátu tu tvoria veľkú časť rekreantov.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #Chorvátsko #covid pas