Navštívte v lete Maltu a ostrov vám za dovolenku zaplatí

Malebný stredomorský ostrov potvrdil, že sa chystá ľuďom toto leto za ich návštevu zaplatiť. Týmto lákadlom chce pritiahnuť dovolenkárov, a tak vyrovnať straty v cestovnom ruchu, ktoré ho postihli kvôli pandémii.

30.04.2021 07:00
Malta, Valetta, hradby, more, vdovolenka, múry,... Foto:
Malta, Valetta
debata

Na Maltu pred Covidom každoročne prichádzali 2 milióny ľudí, ktorí sem prinášali svoje peniaze. Ostrov teraz prichádza s novou schémou Stimuly pre nezávislých cestujúcich (FIT) a dúfa, že aspoň časť z predošlého množstva povzbudí, aby prišla opäť, píše Euronews.

Hostia dostanú vládnu dotáciu v závislosti od dĺžky pobytu, počtu hviezdičiek hotela, v ktorom bývajú, a oblasti, ktorú navštívia. Na osobu bude dotácia maximálne 200 eur, do programu sa môžu zapojiť maltské hotely podľa vlastného uváženia, predpokladá sa však, že sa prihlásia takmer všetky.

Turisti ubytovaní v päťhviezdičkových hoteloch dostanú od maltskej vlády dotáciu 100 eur. Návštevníci, ktorí sa vyberú na susedný ostrov Gozo dostanú za pobyt ešte dodatočnú zľavu 10 percent.

Priemerná dvojtýždňová dovolenka pre dve osoby na Malte vyjde približne na 1 400 eur, čo znamená, že dvojice by mohli ušetriť takmer tretinu ceny za pobyt.

Tento program je špeciálne určený pre individuálnych cestujúcich, čo znamená ľudí, ktorí si radšej rezervujú ubytovanie sami, bez využitia služieb cestovnej kancelárie. Cieľom programu je prilákať takto až 35 000 turistov. Vláda sa projekt vyčlenila 3,5 milióna eur.

Malý ostrovný štát v Stredozemnom mori medzi Sicíliou a severnou Afrikou sa veľmi spolieha na cestovný ruch. Slnkom zaliaty raj ponúka skvelú dovolenku, ktorá je kombináciou pekného mora a nekonečných pláži, bohatej histórie, dobrého jedla. Turizmus tu tvorí väčšiu časť HDP ako HDP jeho susedov Talianska či Grécka.

Počet návštevníkov Malty sa za posledný rok znížil o 80 percent, čo spôsobilo krajine ekonomický šok.

Malta je teraz jednou z prvých európskych krajín, ktoré pripravili konkrétne plány na obnovenie a podporu cestovného ruchu a zároveň sa jej aj pri riešení prípadov Covidu darilo oveľa lepšie ako iným. Celkový počet prípadov nákazy koronavírusu na Malte za posledný rok je nižší ako zaznamenali niektoré iné krajiny za deň.

Malta sa chystá zrušiť svoje cestovné obmedzenia 1. júna a to je aj termín, keď sa stimulačná schéma spúšťa. Ostrov otvára svoje hranice všetkým návštevníkom, ktorí poskytnú doklad, že boli zaočkovaní najmenej 10 dní pred príchodom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Malta #koronavírus #Covid-19