Hra o čas: Grécko chce do mesiaca zaočkovať proti Covidu všetkých ostrovanov

Grécko plánuje počas nasledujúceho mesiaca proti Covidu-19 zaočkovať všetkých obyvateľov žijúcich na ostrovoch. Podľa agentúry Reuters chce ministerstvo zdravotníctva uprednostniť ľudí z ostrovov kvôli začiatku turistickej sezóny, ktorý vláda stanovila na 15. mája.

25.04.2021 11:00
Grécko, pláž, Zakynthos Foto:
Najznámejšia pláž na gréckom ostrove Zakynthos Navagio. Ilustračné foto.
debata

Ďalším dôvodom rýchlejšej vakcinácie na ostrovoch je logistika pri transporte vakcín.

„Naše ostrovy sú pre nás jednoznačnou prioritou, máme za nich zodpovednosť,“ povedal minister zdravotníctva Vasilis Kikilias pri návšteve Kykladského súostrovia. „Vyzývame všetkých, aby sa dali zaočkovať, najmä seniorov a ohrozené osoby, ale aj tie mladšie,“ dodal.

Šéf gréckej očkovacej kampane Marios Themistokleos uviedol, že očkovanie na menších ostrovoch s menej ako 1000 obyvateľmi bude dokončené v priebehu nasledujúcich niekoľkých dní.

„Potom budeme pokračovať s ďalšími ostrovmi, takže počas mesiaca pokryjeme väčšinu ľudí, ktorí na ostrovoch žijú,“ povedal.

Súčasťou gréckeho územia sú stovky obývaných ostrovov a mnohé z nich patria k obľúbeným cieľom turistov.

Turistický sektor generuje v Grécku asi pätinu príjmov miestnej ekonomiky a krajina tento rok nechce dopustiť rovnaký scenár ako vlani, keď pandémia toto odvetvie citeľne zasiahla.

Pokles v počte prichádzajúcich turistov znížil v minulom roku grécke príjmy z cestovného ruchu na štyri miliardy eur z 18 miliárd eur v roku 2019, uviedla agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #očkovanie proti covidu