Na Cypre je cestovanie medzi gréckou a tureckou časťou ostrova ľahšie

Na Cypre sa od piatka uľahčilo cestovanie medzi gréckou a tureckou časťou ostrova po tom, ako obe strany súhlasili s uvoľnením protipandemických opatrení a otvorením všetkých hraničných priechodov. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

07.06.2021 10:00
Cyprus, more, pláž, dovolenka, hotely Foto: ,
Slávna cyperská pláž Nissi Beach. Ilustračné foto.
debata

Predstavitelia mierovej misie OSN (UNFICYP) na Cypre v stredu oznámili, že pri vstupe do ktorejkoľvek časti ostrova už nebude potrebné absolvovať povinnú karanténu a stačiť bude iba negatívny výsledok antigénového alebo PCR testu nie starší ako sedem dní.

Cieľom je uľahčiť turistom pohyb po ostrove bez obmedzení, opätovné navštevovanie ľuďom, ktorí sa v dôsledku pandémie nevideli niekoľko mesiacov.

Cyprus je rozdelený od roku 1974, keď tam došlo k povstaniu cyperských Grékov a následnej vojenskej intervencii Turecka. V južnej časti Cypru žije prevažne etnicky grécke obyvateľstvo, zatiaľ čo sever krajiny obývajú prevažne etnickí Turci.

Suverenitu Tureckom okupovanej časti Cypru, tzv. Severocyperskej tureckej republiky, uznáva iba Ankara. Cyprus sa v roku 2004 stal členskou krajinou Európskej únie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus