Na chorvátskych hraniciach sú dlhé rady. Pri mori dovolenkuje 290 000 turistov

Hustá premávka a dlhé čakacie doby sú na hlavných chorvátskych ťahoch a na hraničných priechodoch. Turisti sa konečne hrnú späť do krajiny, tešia sa domáci.

22.06.2021 07:00 , aktualizované: 25.06.2021 11:50
Chorvátsko, šoférovanie, cesta, auto, more,... Foto:
Turisti sa hrnú späť do krajiny, tešia sa domáci. Ilustračné foto.
debata (43)

Portál Morski uvádza, že sa turistická sezóna v Chorvátsku rozbieha, teploty stúpajú, meteorológovia dokonca varujú pred extrémnymi horúčavami.

Podľa aplikácie e-Visitor je v súčasnosti v krajine asi 290-tisíc turistov, z toho 250-tisíc cudzincov.

Väčšina z nich je v súčasnosti na Istrii, takmer 100-tisíc. Nasleduje Kvarner so 62-tisíc dovolenkármi a ďalej na juhu, v Splitsko-dalmatínskej župe, je v súčasnosti 43-tisíc hostí, uvádza HRT. Čakacie doby na hraniciach sú viac ako 30 minút, píše Total-croatia-news.

Podľa údajov chorvátskeho autoklubu bolo v sobotu do 14:00 zaznamenaných 25 230 vozidiel smerujúcich nadol k moru, čo je dokonca viac ako tretí víkend v predpandemickom júni 2019.

„Ak urobíme porovnanie s doteraz najúspešnejším rokom, ktorým bol rok 2019, mali sme o 10 % vyššiu premávku, čo je skvelý úvod do začiatku turistickej sezóny,“ uviedol Ivan Ribicic riaditeľ odboru výberu mýta v HAC, pre HTV.

Očakávajú sa zápchy na diaľniciach A1 Záhreb-Split-Ploce, A2 Záhreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac pred chorvátskymi pozemnými hraničnými priechodmi Bregana a Bajakovo, A6 Rijeka-Záhreb, Záhreb (A3) a Rijeka (A7) obchvat, diaľnica A7 Rupa-Diračje smerom na hraničný priechod Rupa a pred mýtom Rupa v smere na Rijeku, Istria Y smerom na pozemné hraničné priechody Kastel a Plovanija, diaľnica Lika (DC1) a Jadranská magistrála (DC8), hlási Chorvátsky autoklub.

Trajekty a katamarány jazdia naďalej pravidelne.

Pozrite si aj reláciu Ide o peniaze o výberoch, platbách a zmenách peňazí na dovolenke v zahraničí:
Video
Ide o peniaze s Mariánom Búlikom (OVB Allfinanz Slovensko) - o používaní peňazí a kariet na dovolenke v zahraničí. Odvysielané 23. 6. 2021.
43 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko