Podvodný výťah vás vezme do Poseidonovej ríše. Čo ak sa pod hladinou zasekne?

Čo sa deje pod hladinou mora? To sa na vlastné oči môžete presvedčiť pri potápaní. Ale keďže plutvy a kyslíková bomba nie je pre každého, je tu aj iná možnosť - omnoho jednoduchšia a pohodlnejšia. Podvodný výťah!

12.09.2021 07:00
debata

Severovýchodné pobrežie Nemecka, pri Baltskom mori, sa môže pochváliť hneď štyrmi podvodnými výťahmi (v nemčine nazývanými aj podmorské gondoly alebo Tauchgondel), píše Matadornetwork. Jazda nimi je skutočným zážitkom. Nastúpite hore a „o pár poschodí nižšie“ sa ocitnete v úplne inom svete, kráľovstve Poseidona.

Tieto unikátne 50-tonové podvodné výťahy uviedli do prevádzky v roku 2009. Vojdete dovnútra a niekoľko gombíkov uvedie celý kolos do chodu a vy spolu s ním klesnete na morské dno.

Zrazu namiesto bežných zvukov z povrchu zemského budete počuť len zvuk vĺn a dunenie más vody, slnečné svetlo sa sfarbí dozelena.

Voda v Baltskom mori nie je príliš čistá, takže nečakajte, že z okna uvidíte ryby a ďalšie morské živočíchy, ale aj tak je výlet pod hladinu veľkou atrakciou.

A čo sa stane, keď sa podmorský výťah, podobne ako tie v domoch, zasekne? Aké má prevádzka bezpečnostné opatrenia, aby sa cestujúci dostali späť na vzduch a aby dnu nevnikla voda? Jeden z členov posádky vysvetľuje, že gondola využíva dva motory a po uvoľnení brzdy celá kabína rýchlo vystrelí späť na hladinu.

Ak aj tento systém náhodou zlyhá, sú tu ešte dva núdzové východy, ktorými sa pasažieri dostanú späť na mólo.

V podvodnom výťahu neustále prúdi čerstvý vzduch, ktorý však nie je pod tlakom ako v ponorke. Okná sú hrubé takmer 6 centimetrov a sú vyrobené z niekoľkých vrstiev bezpečnostného skla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výťah #Baltské more