Chorvátsko je víťazom Stredomoria: Niektoré turistické čísla sú lepšie ako v roku 2019

Vďaka vynikajúcim číslam turizmu, ktoré Chorvátsko v tejto sezóne dosahuje, sa krajina stala najúspešnejšou destináciou regiónu. Dovolenkári tu trávia dlhšie prázdniny a zároveň viac míňajú, a to aj v porovnaní s rekordným rokom 2019.

24.08.2021 07:00
Chorvátsko, more, leto, mesto, letovisko,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Chorvátsko sa tento rok raduje, dlhšie pobyty turistov na jeho plážach so sebou prinášajú aj vyššiu spotrebu, informoval HR turizam.

Turisti strávili v júli v Chorvátsku priemerne 6,67 dňa – to je výrazný nárast aj oproti júlu 2019, keď bol tento priemer 5,53 dňa.

Počas prvých 16 dní v auguste sa priemerný pobyt turistov v jadranskej krajine ešte predĺžil, a to na 7,05 dňa. Pritom v rovnakom období roku 2019 bol priemer 6,66 dňa.

Pokiaľ ide o zahraničných hostí, priemerný pobyt sa za prvých 16 augustových dní zvýšil zo 6,3 dňa v roku 2019 na 6,8 dňa v tomto roku.

„Tešíme sa na návrat našich verných hostí vo veľkom počte, ale čísla ukazujú, že s menším počtom príchodov turistov zaznamenávame veľký počet prenocovaní, čo znamená, že hostia zostávajú v Chorvátsku dlhšie a viac míňajú. Veríme, že o úspechu tejto sezóny budú svedčiť predovšetkým tržby, nie turistický ruch, a to je v konečnom dôsledku dobrá správa“, povedala ministerka cestovného ruchu a športu Nikolina Brnjac.

Pandémia navyše urýchlila trend, ktorý pomaly prichádzal, a to, že turisti v Chorvátsku stále častejšie hľadajú lepšie zariadenia a vyššiu kvalitu, povedal Veljko Ostojic, riaditeľ Chorvátskeho združenia cestovného ruchu.

Zariadenia najvyššej kategórie dosahujú tento rok podľa neho vynikajúce výsledky a vo finančnej výkonnosti sa približujú k rekordu z roku 2019, niektoré svojimi výsledkami dokonca prekročia čísla z roku 2019.

Toto nie je prechodný trend, je to smer, ktorým by sme mali pokračovať v rozvoji turistickej ponuky v nasledujúcich rokoch, doplnil Ostojic.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #leto 2021