Nezaočkovaní? Do slnečného raja európskych dovolenkárov sa tak ľahko nedostanete

Žiadna karanténa, jednoduchý vstup - ak ste zaočkovaní. Ostrov na juhu Európy si určil pravidlá.

09.09.2021 07:00
debata (16)

Malta je obľúbenou dovolenkovou destináciou nie len Európanov, krásne pláže, bohatá história, pestrá kultúra a 3 000 hodín slnečného svitu ročne vám zaručí počas dovolenky pekné počasie a skvelé zážitky. Ostrov je preto ideálnou voľbou na výlet aj v neskorom lete.

Malta bola však zároveň prvou krajinou EÚ, ktorá sa rozhodla nevpustiť za svoje brány nikoho, kto nie je zaočkovaný proti Covidu-19, okrem detí mladších ako 12 rokov. Toto pravidlo ostrovná krajina zaviedla v polovici júla po prudkom náraste prípadov nákazy, ktoré priniesli turisti.

Po kritike zo strany Eurokomisie striktné nariadenie Malta zmenila a nezaočkovaní majú po príchode nastúpiť do karantény. Karanténu nevyžaduje od turistov z krajín na zelenom zozname; tí z červeného zoznamu krajín sa podrobia 14-dňovej izolácii.

Maltský úrad pre cestovný ruch varoval, že každý, kto príde na Maltu bez dôkazu o tom, že dostal očkovaciu látku schválenú v Európe, bude nútený nastúpiť do karantény v hoteli a zaplatiť minimálny poplatok za ubytovanie 1 400 eur za izbu.

Každý, kto nemôže zo zdravotných dôvodov absolvovať očkovanie, a tiež deti vo veku 5 až 11 rokov, je oslobodený od karantény, ale pri príchode musí predložiť dôkaz o negatívnom teste na koronavírus. Deti mladšie ako 5 rokov nepotrebujú výsledok testu ani osvedčenie.

Malta v súčasnosti uznáva digitálne osvedčenia o očkovaní turistov z krajín EÚ, Švajčiarska, Turecka, Spojených arabských emirátov, Spojeného kráľovstva, Srbska, Gibraltáru, Bailiwick Jersey, Guernsey, Kataru, Albánska, Austrálie a Spojených štátov.

Všetci cestujúci však musia predložiť doklad o úplnom očkovaní (to znamená, že druhé očkovanie musíte absolvovať najmenej 14 dní pred vstupom) a sú povinní vyplniť aj formulár na lokalizáciu cestujúcich.

Malta bola zároveň prvou európskou krajinou, ktorá tvrdila, že dosiahla kolektívnu imunitu. Napriek tomu sú tu v platnosti opatrenia.

Cestujúci vo verejnej doprave vrátane obľúbeného trajektu na Gozo musia používať rúška. Masky sú povinné vo všetkých verejných priestoroch, vnútorných aj vonkajších, pre všetky osoby vo veku od troch rokov.

Masky si môžu zložiť maximálne dvaja ľudia sediaci mimo verejných priestorov, ak boli očkovaní a majú oficiálny očkovací preukaz.

Pozoruhodná výzdoba stropu katedrály sv. Jána... Foto: Martina Kováčiková
Malta Pozoruhodná výzdoba stropu katedrály sv. Jána Krstiteľa je dielom Kalábrijca Mattia Pretiho. Od radosti, že ho prijali do rádu maltézskych rytierov, ho vymaľoval zadarmo.

Čarovné ostrovy majú všetko

Maltu tvoria tri ostrovy. Najväčší je rovnomenná Malta, na dva menšie, Gozo a Camino, sa oplatí vybrať loďou na zaujímavé jednodňové výlety. Ideálnymi miestami na kúpanie sú zátoky Golden Bay a Anchor Bay obkolesené zlatými dunami a červeným pieskom. Krištáľovo čisté vody v zátoke Anchor Bay navyše prekypujú morským životom, ktorý z nej robí ideálne miesto pre šnorchlovanie.

Všetky tri ostrovy sú plné reštaurácií pod holým nebom a skvelého nočného života. Krajina sa navyše môže pochváliť 7 000 ročným historickým dedičstvom, milovníci dejín tu obdivujú napríklad chrámy Ggantija zapísané na zozname UNESCO či barokovú katedrálu svätého Jána – jeden z najkrajších kostolov v Európe, ktorého exteriér je nenápadný, no zato interiér je dychberúcou kombináciou barokovej architektúry a sochárstva.

Záhrady Upper Barrakka Gardens vo Vallette ponúkajú očarujúce výhľady na ostrov a pevnosť Fort Elmo a prístav. Návšteva starého mesta Medina, známeho svojimi malebnými uličkami a príjemnými kaviarňami, je počas dovolenky na Malte nevyhnutnosťou.

V opevnených hradbách je zasa množstvo múzeí, kde sa predstaví stredoveká a baroková architektúra.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Malta #koronavírus #Covid-19