More v Chorvátsku úplne zmenilo farbu. Úkaz pri Makarskej vidieť až z vesmíru

More v okolí Ploče až po Makarskú riviéru nabralo za posledné dva dni zelenkastú až hnedastú farbu, informovali v pondelok chorvátske médiá.

10.11.2021 07:00
debata

Zmenu si všimli cestujúci na trajekte na trase Ploče – Trpanj na Pelješac. More tu stratilo svoju charakteristickú belasú farbu a pripomína skôr zafarbenie rieky.

„Všetci sme si všimli, že more má úplne inú farbu ako zvyčajne, a to na obrovskej ploche,“ povedal portálu Dalmacija Danas čitateľ.

Čo teda spôsobilo tento úkaz? Od začiatku mesiaca spadli v údolí rieky Neretva, ale najmä v susednej Hercegovine, veľmi výdatné zrážky, miestami až vyše 300 litrov na meter štvorcový.

Silné zrážky po období sucha spôsobili koncom minulého týždňa v častiach Bosny a Hercegoviny prívalové vody, ktoré zdvihli hladinu Neretvy.

Rieka zmenila farbu v dôsledku veľkého množstva pritekajúcej vody s obsahom bahna a iných nečistôt.

To všetko sa nakoniec cez Neretvu dostalo do mora a prúdy kal potom rozniesli na severozápad, smerom k oblasti Makarskej.

Jav v tejto oblasti zaznamenal aj meteorologický satelit. Na snímkach jasne vidieť rozšírenosť zafarbenia v mori. Zákal mora podľa odborníkov ešte nejaký čas vydrží.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #more #blato #sfarbenie #farba #zafarbenie #Makarská riviéra