Mali prežiť atómový útok, teraz sa potápajú: Hodžove bunkre prehrávajú svoj jediný boj

Bunkre vybudované v Albánsku za komunistického režimu Envera Hodžu mali prežiť aj jadrový útok, teraz ich ale ničí iný nepriateľ - postupne ich zaplavuje more.

13.12.2021 11:00
debata
dážď, počasie, podchod, sneh, dáždniky, chodci, tunel, Španielsko, Čítajte viac Turistov stále priťahujú Hodžove tajné tunely

Pobrežie balkánskej krajiny je podľa expertov jedným z najpostihnu­tejších eróziou. Za zhoršenou situáciou stoja klimatické zmeny aj nikým nekontrolovaná urbanizácia, tvrdia podľa agentúry AFP odborníci.

Na pobreží pri meste Seman v centrálnej časti krajiny sa ich už mnoho nachádza pod vodou. Rovnako aj policajné stanice či športové ihriská.

„Bunkre mali prežiť všetko, ale prehrali svoju jedinú bitku,“ uviedol 80-ročný Ilir Zani. Podľa miestnych obyvateľov sa hladina Jadranského mora v tejto oblasti posunula za posledných 30 rokov o 800 metrov.

Iný obyvateľ Semanu, 47-ročný Izmir Mernica, sa obáva, že ďalšou zaplavenou budovou bude jeho kaviareň. „Máme strach, more prehĺta všetko,“ hovorí.

V roku 2009 miestne úrady povolali vojenské tanky, ktoré sedem bunkrov vytiahli z mora. Reagovali tak na niekoľko úmrtí utopením po tom, čo plavcov vtiahli prúdy tvoriace sa okolo budov. O viac ako desať rokov neskôr sú bunkre späť pod vodou. „More si ich zase vzalo,“ hovorí k tomu Izmir Mernica.

Kvôli klimatickým zmenám odborníci predpovedajú, že sa hladina mora v Albánsku do roku 2100 zvýši o 40 až 105 centimetrov.

Problémom je aj intenzívne odlesňovanie, ktoré si vybralo svoju daň. K všetkému negatívne prispela aj neregulovaná ťažba piesku z riek, ktorá zrýchlila ich tok, a nekontrolovaný rozvoj miest pozdĺž pobrežia.

„Problém je, že ľudia vyrúbali takmer všetky jedle, aby si postavili domy, a poškodili tak prírodný systém,“ myslí si jeden z miestnych rybárov Besnik Zara.

Za štyri desaťročia vlády vybavil diktátor Enver Hodža, ktorý zomrel v roku 1985, malú balkánsku krajinu desaťtisícmi bunkrov a kilometrami protiatómových krytov. Nechal ich postaviť najmä kvôli tomu, že sa obával invázie zo strany Spojených štátov, Sovietskeho zväzu a Číny.

masky, vojna, muzeum Čítajte viac Obrovský nacistický bunker sa premení na luxusný hotel so strešnou záhradou
debata chyba
Viac na túto tému: #Albánsko #bunkre