Cyprus predpovedá úplné oživenie cestovného ruchu do roku 2024

Cyperská vláda očakáva, že cestovný ruch sa začne naplno zotavovať v roku 2022 po tom, ako za prvých 10 mesiacov tohto roka zaznamenala nárast počtu zahraničných turistov o 175 % v porovnaní so "smutným rokom 2020". Uviedol to štátny tajomník ministerstva cestovného ruchu Savvas Perdios.

18.12.2021 15:00
Cyprus, more, pláž, dovolenka, hotely Foto: ,
Slávna cyperská pláž Nissi Beach.
debata

Presnejšie, ostrovný štát v Stredozemnom mori zaznamenal za 10 mesiacov do konca októbra približne 1,7 milióna turistov.

V porovnaní s rokom 2019, posledným pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu a zavedením cestovných obmedzení, bol však počet príchodov na Cyprus v období január – október 2021 o 54 % menší.

Ale tento rok na jeseň počet návštevníkov na stredomorskom ostrove výrazne stúpol na rozdiel od minulosti, keď v septembri začal zvyčajne klesať, povedal Perdios.

Cyperské ministerstvo očakáva, že cestovný ruch sa do roku 2024 vráti na úroveň pred pandémiou.

Cestovný ruch sa podieľa 13 % na výkone cyperskej ekonomiky a prudký pokles príjmov počas prvých mesiacov pandémie krajinu tvrdo zasiahol.

Príjmy z cestovného ruchu medzi januárom a septembrom tohto roka prekročili 1 miliardu eur a boli viac ako trojnásobne vyššie ako v rovnakom období minulého roka, no o 54 % nižšie ako v roku 2019.

dovolenka - hádka Čítajte viac Najčistejšia voda na kúpanie v EÚ? Najlepší je Cyprus, Rakúsko, Grécko. Obstálo aj Slovensko

Rozhodnutie Royal Caribbean, druhého najväčšieho prevádzkovateľa výletných lodí na svete, využiť Cyprus ako domovský prístav podľa Perdiosa tento rok výrazne pomohlo cestovnému ruchu na ostrove.

Predpokladá, že spoločnosť si v najbližších rokoch ponechá Cyprus ako domovský prístav.

V snahe rozšíriť príťažlivosť krajiny aj mimo letnej turistickej sezóny sa úrady na Cypre snažia propagovať vinárske zájazdy do regiónov s tisícročnou históriou výroby vína, uviedol Perdios.

Dúfa tiež, že sa podarí spopularizovať Cyprus aj ako miesto na túry, potápanie a prehliadky náboženských miest, ktorých história siaha až k počiatkom kresťanstva.

A zároveň sa súkromné spoločnosti pustili do rozsiahlych projektov budovania marín pre jachty, aby prilákali aj túto klientelu.

Cyprus, pobrežie Protaras, Aiya Napa, more, dovolenka, leto, pláž, ležadlá, piesok, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac Na Medený ostrov priniesla pandémia nečakaný problém: Na každom kroku mačky
debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus