Turisti obchádzajú Rusko. Týmto nahradili cársky Petrohrad či majestátny Vladivostok

Pobyt na výletnej lodi je obľúbeným typom dovolenky. Typická plavba po Baltskom mori zvyčajne zahŕňala niekoľko zastávok v škandinávskych mestách, niektoré neobchádzajú ani estónsky Tallin alebo poľský Gdansk. Šarm a architektúra miest ako Kodaň, Štokholm a Helsinki sú veľkým lákadlom, no úprimne - hlavnou atrakciou býval majestátny Petrohrad. Teraz je to už minulosť...

29.03.2022 07:00
Petrohrad Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Cárske paláce, Ermitáž… Zastávka výletných lodí v tomto ruskom meste zvyčajne trvala aj tri dni, aby si cestujúci stihli poprezerať čo najviac skvostov mesta.

Sme za mier, povedala podľa AFAR spoločnosť Carnival Corporation, ktorá prevádzkuje výletné linky Carnival, Princess, Holland America Line a Seabourn, a po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu ohlásila, že v reakcii na udalosť ruší všetky zastávky v Rusku. A táto spoločnosť nie je jediná.

Vojna viedla množstvo výletných spoločností k tomu, aby vymazali Rusko (ale aj Ukrajinu) z tohtoročných itinerárov výletných plavieb. Tieto obľúbené zastávky však museli niečim nahradiť. A tak sa objavili nové zaujímavé, no doteraz menej navštevované prístavy.

Zmeny môžu byť podľa médií príležitosťou spoznať niektoré menej známe destinácie v Škandinávii, ktoré ponúkajú autentické zážitky na miestach, ktoré nie sú preplnené davmi turistov.

Atlas Ocean Voyages napríklad presmeroval svoj World Navigator pre 196 pasažierov do fínskeho Mariehamnu, novinkou v itinerároch výletnej spoločnosti je aj fínska Kotka (asi dve hodiny od Helsínk) a estónsky ostrov Saaremaa, kde World Navigator zakotví vedľa stredovekého hradu v meste Kuressaare.

Kotka má námornú históriu, o ktorej sa môžu cestujúci dozvedieť v múzeu Merikeskus Vellamo. Podľa spoločnosti Royal Caribbean, ktorá už pred inváziou plánovala návštevy mesta počas niektorých plavieb zo Štokholmu, je tu tiež pozoruhodné akvárium a možnosť zajazdiť si na kajaku, rafte alebo si vyskúšať lov lososov.

Mariehamn s približne 11 000 obyvateľmi na súostroví Ålandy, na polceste medzi Fínskom a Švédskom, je domovom najväčšej flotily zaoceánskych plachetníc na svete a má aj pozoruhodné námorné múzeum.

Mesto bolo pomenované v 19. storočí, keď bolo súčasťou Ruska, po ruskej cisárovnej Márii Alexandrovne, manželke Alexandra II. Je to obľúbená dovolenková destinácia Švédov.

Na estónskom ostrove Saaremaa sa okrem hradu zo 14. storočia nachádzajú aj očarujúce pláže a kúpele.

Niektoré výletné spoločnosti, ako napríklad Holland America Line, namiesto Petrohradu predlžujú pobyt v Štokholme, kde ponúkajú možnosť vybrať sa po stopách popovej skupiny ABBA, navštíviť Fotografiska, mestské múzeum súčasnej fotografie, a ponoriť sa do švédskej kávovej tradície fika.

Svoje pobaltské trasy spoločnosť Windstar zasa zmenila tak, aby cestujúci navštívili nemecké letovisko Sassnitz a mesto Wismar, ktorého historické centrum je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Viac času strávia pasažieri aj v Tallinne a Helsinkách.

Aj luxusná linka Seabourn, ktorá plánovala plavby medzi Štokholmom a Kodaňou s trojdňovým pobytom v Petrohrade, úplne prepracovala svoje pobaltské trasy: dve cesty z Kodane budú smerovať do Göteborgu, druhého najväčšieho mesta Švédska, potom sa cestujúci vyberú preskúmať pobrežné Nórsko. Ďalšia plavba sa zastaví pri Arendale, obľúbenej destinácii vodných športov na južnom pobreží Nórska, ako aj v Osle a švédskom Helsingborgu, najužšom bode medzi Švédskom a Dánskom. Do itinerára Seabourn tento rok pribudli Wismar a Ronne, Dánsko, obľúbené dánske plážové destinácie.

Holland America Line, ktorá mala podľa plánu navštíviť Vladivostok na ruskom Ďalekom východe, sa namiesto toho zastaví v Busane v Južnej Kórei.

Výletné spoločnosti sú však pripravené aj na úplne vynechanie Baltského mora zo svojej ponuky a na presunutie lodí do iných regiónov, po ktorých bude väčší dopyt.

chalanu z hôr, mall.tv, bivakovanie Čítajte viac Kurz prežitia: Ako bivakovať a prežiť noc v prírode? Šanghaj, Čína Čítajte viac Otvorili najvyšší hotel sveta. Teda... možno. V čom je háčik? Harmanecká jaskyňa Čítajte viac Máme ich 7 000, navštíviť môžete 40. Toto je top 5 najkrajších jaskýň Slovenska

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Petrohrad #výletná loď #vojna na Ukrajine