Chorváti s otáznikmi v očiach: Predsezóna 2022 je jedna katastrofa, čo bude v lete?

Do Chorvátska pricestuje počas veľkonočného obdobia pravdepodobne oveľa menej hostí ako domáci očakávali. Dôvodom je prebiehajúca vojna na Ukrajine, informuje zadarský portál Zadarski.hr.

31.03.2022 07:00
Chorvátsko, Pula, koloseum, NEST1 NEPOUZI Foto:
Chorvátsko, Pula
debata (4)

O koľko menej turistov pricestuje, zatiaľ nie je jasné, ale poskytovatelia ubytovania hlásia pribúdajúce storná rezervácií.

Momentálne ide o veľkonočné obdobie, mesiace apríl a máj. Nikto momentálne však nevie predpovedať ako sa bude situácia na Ukrajine a v celej Európe vyvíjať ďalej, a tak sú obavy na mieste.

Kým sa nezačala ruská invázia do susednej krajiny, chorvátske ministerstvo turizmu a športu ohlasovalo rekordný záujem o rezervácie a počas hlavnej turistickej sezóny prognózovalo návrat k číslam z roku 2019, v niektorých segmentoch dokonca lepšie.

Avšak súčasná geopolitická situácia súvisiaca s Ukrajinou, rastúce ceny energií a inflácia negatívne zasiahli aj cestovný ruch, aj keď dobrou správou je, že rezervácie sa úplne nestratili.

Makarska, Chorvátsko Čítajte viac More v Chorvátsku úplne zmenilo farbu. Úkaz pri Makarskej vidieť až z vesmíru

„Situácia nie je taká katastrofálna, ako spôsobila pandémia, ale vojna na Ukrajine značne spomalila rezervácie. Chorvátska predsezónna sezóna 2022 je neporovnateľne horšia, ako mala byť,“ povedal prezident Združenia rodinnej turistiky pri Chorvátskej obchodnej komore.

Po Novom roku sa všetko dobre rozbehlo, no doslova s prvým bombardovaním Ukrajiny 24. februára došlo k prudkému spomaleniu. Odrazu sa zasekol dopyt – nové žiadosti odvtedy pribúdajú len veľmi pomaly – a čoraz viac ľudí rušilo svoje rezervácie. Storná pritom prichádzajú z celého sveta – najviac z Nemecka, Česka, Slovenska a z Ameriky.

Niektorí Američania do Chorvátska ešte stále plánujú prísť, ale je ich veľmi málo, neporovnateľne menej, ako by mohlo byť, pretože poloha Chorvátska na mape Európy vyzerá blízko Ukrajiny a Ruska.

Nájomcovia, ktorí ponúkajú atraktívnejšie priestory, by sa podľa odborníkov nemuseli obávať, ale v súčasnosti nikto nemá nič isté.

chorvátsko, dubrovník, pláž Čítajte viac 10 zvykov Chorvátov, ktoré my ostatní považujeme za divné Hum Istria Chorvátsko Čítajte viac Chorvátska Istria bez davov turistov: Najmenšie mesto Hum, stredoveký Roč aj poklady v Poreči

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #vojna na Ukrajine