Cyprus pred letom uvoľňuje vstupné podmienky. Vyberiete si severný či južný? Aký je rozdiel a na čo pamätať?

Stredomorský Cyprus je miestom, kde sa podľa legendy zrodila v blízkosti mesta Pafos grécka bohyňa lásky Afrodita. Toto božské miesto je navyše jednou z top letných, ale i jarných či jesenných destinácii Slovákov - teplé počasie na ostrove totiž začína už od mája a trvá minimálne do októbra.

14.04.2022 07:10
NEPOUZ cyprus pelikán Foto:
Ayia Napa sa nachádza v južnej časti ostrova a patrí medzi top destinácie slovenských dovolenkárov.
debata (1)

Dovolenkári smerujúci na Cyprus, majú, takpovediac, dve možnosti – severný či južný. Za oficiálny Cyprus sa považuje jeho južná časť, tzv. Severný Cyprus je územie, ktoré je uznané jedinou krajinou, a to Tureckom. Okrem medzinárodného uznania sa líšia aj dovolenkovo, preto pri výbere konkrétneho cyperského letoviska treba dbať na rady dovolenkových špecialistov.

Cyprus je rozdelený na tzv. tureckú a grécku stranu, oficiálnejšie známe ako Severný a Južný Cyprus. Obe majú svoje špecifiká, najmä pri cestách na Severný Cyprus však treba pamätať na fakt, že ide o územie, ktoré nie je Slovenskom uznané. V prípade núdze preto slovenským dovolenkárom nebude môcť byť poskytnutá oficiálne konzulárna pomoc či asistencia.

„S tým súvisia tiež lety, keďže Severný Cyprus je uznaný len Tureckom, priamy let z Európy priamo na severnú časť neexistuje. Riešením môže byť let s prestupom v Turecku, pri charterových letoch je napríklad typické medzipristátie v Antalyi,” hovorí Petra Mladá z Pelikán.sk.

Dnes je podľa nej presun medzi severnou a južnou časťou bezproblémový, a preto je možné priletieť aj do Larnaky na juhu krajiny. Nevýhodou je však dlhší transfer z letiska na hotel, stále však podľa Mladej ide o jednoduchší presun ako v prípade prestupov v Turecku.

Pokiaľ ide o hotely na Cypre, pri oboch odporúča voliť minimálne z kategórie trojhviezdičkových, stravovanie sa už pri oboch mierne líši. S blížiacou sa letnou sezónou navyše Cyprus uvoľnil aj vstupné podmienky a cestovatelia s imunitou dnes cestujú bez povinného negatívneho testu.

Sezóna na Cypre začína už koncom apríla, vďaka svojej stredomorskej polohe sľubuje teplé a stabilné počasie od mája až do konca októbra, treba však rátať s o niečo dlhším letom.

Na sever s all inclusive

Severný Cyprus je oficiálne známy ako Severo-cyperská turecká republika a napriek tomu, že ju ako Slovensko neuznávame, dovolenkári by nemali zabudnúť na osobitné vstupné podmienky aj v súvislosti s covidom. Samozrejmosťou je cestovný pas, občiansky preukaz cestovateľom nestačí.

Pri severnej časti krajiny odporúča Mladá voliť stravovanie formou all inclusive – keďže ide o tureckú stranu, sú pre ňu typické práve all inclusive rezorty spojené s krásnymi plážami. Rozdiel v porovnaní s Tureckom je však v cene, v prípade Severného Cypru stúpa vyššie.

Na severnom Cypre sa nachádza len zopár hotelov, odporúčanými sú napríklad Kaya Artemis či Limac Cyprus De Luxe.

Severný Cyprus je prezývaný turecký,  pre... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ cyprus pelikan Severný Cyprus je prezývaný turecký, pre rezorty je preto typické stravovanie all inclusive, avšak v porovnaní s Tureckom má vyššie ceny.

Juh s východom i západom

Južný Cyprus delíme na východnú a západnú časť, obe majú svoje vlastné letovisko – Pafos a Larnaku. Práve do západného Pafosu sa dá dostať len s nízkonákladovými aerolinkami, do Larnaky na východe smerujú okrem pravidelných letov z Viedne aj chartre – najobľúbenejšími letoviskami sú Limassol, Ayia Napa a Protaras.

„Ak si cestovatelia vyberú hotel na západnej strane Cypru, musia rátať s tým, že si tam zaletia lowcostovo, alebo si vyberú prílet charterovými letmi do Larnaky, kde ich však neskôr čaká dlhý transfer,” upozorňuje Mladá. Pri stravovaní odporúča voliť minimálne raňajky.

Rozdiel je tiež pri plážach – kým pre východnú časť sú typické dlhé piesočnaté, na západe je vstup do mora cez skaly a ide zväčša o menšie pláže. Najznámejšou je Coral Bay zhruba 11 kilometrov od Pafosu, čo sa však odráža aj na počte turistov, a preto býva v lete úplne preplnenou. Na východe v letovisku Protaras zas dovolenkári nájdu Fig Tree Beach, ktorá je považovaná za najkrajšiu na svete, či napríklad známu Nissi Beach v Ayia Napa.

„Cyprus má vybudovanú infraštruktúru medzi Larnakou a Pafosom, preto ak si chcú dovolenkári prenajať auto a spoznávať ostrov, môžu tak spraviť, musia však dať pozor na jazdu na opačnej strane,” dodáva Mladá. Cyprus až do roku 1960 patril pod nadvládu Veľkej Británie, anglický vplyv je preto cítiť aj napríklad jazdou na ľavej strane.

Limassol patrí k obľúbeným letoviskám východnej... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ cyprus pelikan Limassol patrí k obľúbeným letoviskám východnej časti Južného Cypru.

Ostrovné leto v Stredomorí

Cyprus je výbornou destináciou pre rodiny s deťmi, avšak aj pre mladých – na tých čakajú široké možnosti zábavy, rodiny s deťmi ocenia pieskové pláže, teplé more či bohatú ponuku atrakcií. „Pozor však treba dávať na dĺžku letu, viacerým rodinám totiž nemusí vyhovovať dlhší let,” upozorňuje Mladá.

Množstvo pláží v krajine je verejných, ponúkajú plážový servis za poplatok, najmä rodiny s deťmi by si preto mali vyberať rezorty so súkromnými. Väčšina je zrekonštruovaných a čistých, veľké rozdiely pri nich však hľadať netreba.

Obľúbeným hotelom je napríklad trojhviezdičkový Stamatia Hotel. Momentálne začína na cenovke od necelých 570 eur na osem nocí – v cene je zahrnutá polpenzia, ubytovanie na osem nocí, letiskový transfer a tiež spiatočný let z Viedne. Zhruba dva kilometre od hotela sa nachádza Sculpture Park a smerom na juhovýchod po pobreží nájdu cestovatelia krásne pláže.

V južnej časti krajiny, a konkrétne na západe, si môžu dovolenkári vybrať napríklad štvorhviezdičkový Queens Bay Hotel, ktorý sa nachádza v blízkosti mesta Pafos – v cene je zahrnuté ubytovanie na osem nocí, letiskový transfer, stravovanie formou polpenzie a tiež spiatočný let z Viedne.

„Vhodnou voľbou v destinácii Pafos je napríklad sieť hotelov Constantinous, ktoré začínajú na cenovke od necelých 550 eur na týždeň,” dodáva Mladá a v Pafose odporúča tiež päťhviezdičkový The Ivi Mare, ktorý začína na sume od približne 800 eur na sedem nocí.

V Ayia Napa odporúča napríklad štvorhviezdičkový Abacus Boutique Hotel s cenovkou od 550 eur na sedem nocí a v letovisku Protaras napríklad päťhviezdičkový Sunrise Pearl Hotel od necelých 800 eur na sedem nocí, či Grecian Bay od približne 600 eur na týždeň.

Luxusnom voľbou na Severnom Cypre je aj Limak Cyprus De Luxe Hotel, ktorý je vhodný najmä pre rodiny s deťmi – päťhviezdičkový hotel začína na cenovke od necelých 960 eur na sedem nocí, v cene so stravovaním formou ultra all inclusive, letiskovým transferom a odletom z Bratislavy či Košíc.

Jednou z najznámejších pláží je Coral Bay... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ cypurs pelikan Jednou z najznámejších pláží je Coral Bay zhruba 11 kilometrov od Pafosu.
NEPOUZ Egypt Čítajte viac Egypt láka na nízke ceny a all inclusive ubytovanie. Užite si históriu a more po celý rok NEPOUZ Barcelona Čítajte viac Všetky cesty vedú do... Španielska? Súboju európskych citybreakov dominujú dve mestá. Ktoré si vyberiete?
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #Pelikan.sk