Grécko počas letnej sezóny zruší väčšinu pandemických opatrení

Grécko oznámilo, že počas letnej turistickej sezóny zruší pandemické opatrenia, napríklad nosenie rúšok v interiéroch či povinnosť preukazovať sa očkovacími certifikátmi.

15.04.2022 13:00
debata

Grécke úrady ešte zvážia, či opatrenia proti šíreniu koronavírusu opäť zavedú v septembri, informuje agentúra Reuters.

Od 1. mája do 31. augusta nebudú v Grécku na vstup do interiérov či vonkajších priestorov vrátane reštaurácií potrebné potvrdenia o očkovaní či prekonaní covidu.

Miestni predstavitelia uvažujú aj nad tým, že zrušia aj požiadavku preukazovať sa digitálnym covidovým certifikátom pri vstupe do krajiny.

Žiaci a učitelia sa od začiatku mája nebudú musieť na školách pravidelne každý týždeň testovať. Od 1. júna nebude vo vnútorných priestoroch povinné nosenie rúšok.

Po prvý raz za dva roky budú môcť Gréci verejne sláviť i pravoslávnu Veľkú noc, ktorá tento rok pripadá na 24. apríla.

Oscillo dovolenka 1 Čítajte viac Rebríček: Toto sú najobľúbenejšie dovolenkové destinácie Slovákov. Aj vaše?

Nebudú pritom platiť nijaké obmedzenia čo sa týka počtu ľudí na zhromaždeniach, v kostoloch či na iných podujatiach, píše agentúra AP.

Nosenie rúšok sa však naďalej odporúča na preplnených verejných akciách.

Minister zdravotníctva Thanos Plevris zdôvodnil, že uvoľnenie pravidiel je „založené na epidemiologických dátach a odporúčaní odborníkov“.

V posledných týždňoch počet infikovaných v krajine klesol – v utorok zaznamenali v Grécku 15.000 nakazených a 64 obetí na životoch.

Od začiatku pandémie evidujú takmer 3,2 milióna prípadov nákazy a viac ako 28.000 úmrtí. Plne zaočkovaných je okolo 72 percent z 11 miliónov obyvateľov Grécka.

V roku 2019 navštívilo Grécko, ktoré je jednou z najvyhľadáva­nejších letných destinácií južnej Európy, viac ako 33 miliónov ľudí – väčšinu z nich tvorili Briti a Nemci. Vysoký počet turistov očakávajú v krajine aj tento rok.

dovolenka - hádka Čítajte viac Najčistejšia voda na kúpanie v EÚ? Najlepší je Cyprus, Rakúsko, Grécko. Obstálo aj Slovensko
debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko