Obľúbené európske letovisko zakáže fajčenie na plážach. Ďalšie ho budú nasledovať

Ak máte vo zvyku si na ležadle počas opaľovania zapáliť, od 1. júla máte smolu. Ak vám štipľavý dym z vedľajších diek, naopak, prekáža, mali by ste sa vybrať do letoviska, ktoré sa rozhodlo tento zlozvyk, ničiaci zdravie a obťažujúci aj všetkých naokolo, stopnúť.

25.05.2022 07:00
pláž, Barcelona, more, piesok, oceán, voda,... Foto:
Pláž pri Barcelone.
debata (7)

Mestom, ktoré na všetkých svojich plážach zakáže fajčenie, je Barcelona. Ako informuje Euronews, obľúbené španielske mesto k tomuto kroku pristúpi po úspešnom pilotnom programe počas sezóny 2021.

Španielsko, more, Andalúzia, leto, letná dovolenka pri mori, pláž, turisti, Čítajte viac Pozor na krádeže či podvodné ponuky na ubytovanie v Španielsku, varuje ministerstvo

Zákaz, ktorý vstúpi do platnosti 1. júla, má za cieľ chrániť životné prostredie a zabezpečiť právo občanov na čistý, neznečistený priestor, bez dymu a ohorkov cigariet.

Zamestnanci magistrátu zatiaľ žiadajú návštevníkov pláží, aby sa zdržali fajčenia. O pár týždňov žiadosti nahradia pokuty vo výške 30 eur.

Úrady pre tých, ktorí si cigarety nevedia odrieknuť, vyhradili špeciálny priestor.

lietadlo, letisko, hluk Čítajte viac Dvojica ušla z karanténneho hotela: Zaobchádzali s nami ako so psami!

Mestská rada tvrdí, že pilotný program v minulom roku výrazne znížil počet fajčiarov na pláži a ohorkov cigariet v piesku.

Fajčiari zanechávajú každý rok na plážach po celom svete päť miliárd ohorkov cigariet, ktoré končia v mori a trvá desaťročia, kým sa rozložia. Len minimum z nich si zodpovední fajčiari odnesú v nádobe do odpadkového koša.

Barcelona sa tak stane prvým veľkým mestom v Španielsku, ktoré zakáže fajčenie na plážach. Doteraz je fajčenie zakázané na 115 z 3 514 pláží Španielska, no aj to sa môže čoskoro zmeniť.

V súčasnosti sa diskutuje o celoštátnom zákone, ktorý by zmenil všetky španielske pláže na oblasti bez dymu a ohorkov.

Španielsko, Barcelona, Sagrada Familia, chrám, Gaudi Čítajte viac Pre dostavbu Sagrady Famílie hrozí 15.000 obyvateľom vysťahovanie

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #barcelona #fajčenie #pláže